Над 590 започнаха битка с хазарта, комарджии са и много жени!

24rodopi.bg/Общество Над 590 лица от региона са признали за хазартна зависимост. Те са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите

24rodopi.bg/Общество

Над 590 лица от региона са признали за хазартна зависимост. Те са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите от средата на декември 2022 г. до момента, съобщиха от офиса на приходната администрация в Кърджали.

От началото на месец март до момента в регистъра са пожелали да бъдат добавени 110 кърджалийци.

Прави впечатление, че преобладаващата възраст на желаещите да бъдат вписани е ниска – 20-23 години, като основната част са мъже. Има дори и 19-годишни, подаващи заявление. Обикновено те са придружавани от своите родители, добавиха от НАП. Немалка част са от вписалите се доброволно в регистъра са жени. При тях възрастовата граница е по-голяма. Най-често забрана за участие в хазартни игри търсят дами във възрастовата граница от 35 до 40 години.

„Огромна част от клиентите са като болни. Все едно да виждате футболен фен как гледа мач. Същите реакции при загуба и печалба. Хиляди са завъртат всяка вечер из игралните зали. Дори спечелилите не са „тъжна гледка“ за казиното. Защото всеки знае, че тези пари отново ще отидат там, откъдето са дошли“.

Това коментира за 24rodopi.com крупие в една от най-оборотните зали в Родопите.

„Имало е случаи да идват мъже от друга област. Единият играе, другият вдига телефона му, защото съпругата го търси и измисля оправдания. Дошли са от Златоград в Кърджали. Единият играе, другият прикрива“, допълва друг наш източник.

В същото време от НАП отчитат засилен интерес към тази възможност за справяне с хазартната зависимост, като има определени дни, в които се регистрират до 5 заявления в деловодството на приходната агенция в Кърджали. От там допълват, че когато едно лице се впише доброволно в регистъра, хазартните оператори, независимо дали са сайтове, казина – наземни или игрални зали, са длъжни да не допускат конкретно лице до игра. Всъщност това е и целта на регистъра-да се забрани на сайтовете и физическите места за залагания да допускат хора, признаващи своята зависимост и желаещи да я контролират по този начин.

Към момента в цялата страна са регистрирани над 36 000 души.

Подаването на заявление става само лично, с нотариално заверено пълномощно или онлайн с електронен подпис във всеки един от офисите на НАП в страната. Не е възможно да бъде подадено заявление от роднина или работодател, например, за лице, което проявява признаци на такава зависимост, защото става дума за пълнолетни лица. Не е възможно да се приемат и искания, изпратени по пощата.

По отношение на сроковете за вписване и отписване на лицата в списъка на хазартозависимите,  от чисто технологична гледна точка, са нужни три до седем дни, за да може информацията от вписването на лицето да бъде отразено в официалната база данни. Минималният срок за вписване е две години, но подаващите заявления посочват и значително по-дълги периоди, в които желаят да им бъде осигурена защита срещу допускане в онлайн и физически казина, за да контролират зависимостта си.

Достъп до самия регистър имат само определен брой служители на НАП, определени от изпълнителния директрор на Агенцията. Тъй като това е чувствителна информация, никой от организаторите на хазартни игри или други институции нямат достъп до него. Проверката при опит дадено лице да достъпи до хазартен сайт или обект става чрез проверка на данните именно на това лице, която само установява дали то е вписано или не в регистъра. Те нямат информация за лицата, които са в този регистър. Това важи за всички места, организиращи хазартни игри – физически и онлайн, допълват още от офиса на приходната администрация в Кърджали.

„Повече информация за възможностите за вписване или заличаване от регистъра, може да се получи в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция, в новия подкаст епизод, посветен на темата, в YouTube канала на НАП или от Информационния център на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор. В рубриката „Отговорен хазарт“ са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите“, посочват от приходната агенция.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0