Над 500 деца в Кърджали бяха прегледани от специалисти на болница „Пирогов“

Над 500 деца в Кърджали бяха прегледани от специалисти на болница „Пирогов“

24rodopi.bg/Кърджали Повече от 500 деца бяха прегледани в рамките на Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ от различни детски специалисти о

24rodopi.bg/Кърджали

Повече от 500 деца бяха прегледани в рамките на Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ от различни детски специалисти от столичното лечебно заведение днес в Кърджали. „През 2022 г. правим 10 години от началото на инициативата, като тази година към нея се присъединиха Столична лекарска колегия и лекари от други болници“, заяви пред БТА д-р Асен Меджидиев – началник УНГ (уши, нос, гърло) отделение в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и председател на УС на Столична лекарска колегия.

Както вече 24rodopi.com писа, започналите рано в събота прегледи де извършват от 14 детски специалисти, сред които: кардиолог, педиатър, неврохирург, дерматолог, УНГ (уши, нос, гърло), офталмолог, уролог, хирург и травматолог. „Във всяка специалност има специфика и заболявания, които трябва да се наблюдават и колегите днес тук са с точна насоченост какво конкретно да следят“, обясни д-р Меджидиев. Той даде пример със себе си, като специалист УНГ, в чиято област се следи за намален детски слух, проблемна трета сливица и говорни дефекти. Пример даде и със специалистите травматолози, които следят за изкривяванията на гръбначния стълб сред подрастващите и промените в ходилата и стъпалата на децата.

Д-р Меджидиев обясни, че целта е да се помогне на възможно повече деца и на техните родители. За това и профилактичната кампания се прави в почивен ден, когато родителите са свободни и децата не са на детска градина. Медикът подчерта значимостта на профилактиката при децата заради заболявания, за чието лечение е важно да бъдат открити в ранна детска възраст. Кампаниите в годините, по думите му, не показват конкретни тенденции сред подрастващите по отношение на заболяванията. Единствено впечатление правят по-изявените заболявания и статуси, свързани с алергии.

„Не мога да ги обобщя, но винаги при профилактичните ни кампании се установява процент на различна заболеваемост“, посочи д-р Меджидиев. И отчете, че последната кампания на болница „Пирогов“ в София е показала около 30 процента диагностицирани деца, като три последващо са били хоспитализирани.

Медикът обобщи, че за 10 години, с две годишно прекъсване заради ковид пандемията, по програма „Детско здраве – Пирогов“ са прегледани 18 000 деца, посетени са 12 града в страната, като някои по няколко пъти. За Кърджали това е третото посещение на специалистите от „Пирогов“.

През настоящата година градът край Арда е първи в страната след двегодишната пауза. Безплатните прегледи се проведоха на територията на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“, а с директора на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов е обсъждан вариант данните, патологията и наблюденията от трите години на кампанията да бъдат обобщени и дискутирани с местните общопрактикуващи лекари и педиатри.

COMMENTS

WORDPRESS: 0