На политическия пазар: Свободни са 150-200 хиляди гласа на етнически турци. Моля, наддаването да започне сега!

Казано пред Тюркян чешма: А Бойко Борисов защо не идва на гроба на Тюркян? Констатирано на Тюркян чешма: На свободния политически пазар има свободн

Казано пред Тюркян чешма:

А Бойко Борисов защо не идва на гроба на Тюркян?

Констатирано на Тюркян чешма:

На свободния политически пазар има свободни едни 150-200 хиляди гласа на етнически турци.

Анонс от Тюркян чешма:

Този път не Бойко Борисов, а друг ще притеснява ДПС в смесените региони.

 

*

Да, определено има близо 200 000 етнически турци, които:

в последното десетилетие не гласуват за ДПС;

в най-силния период на Бойко Борисов около 100 000 турци, предимно в Североизточна България, подкрепяха листите на ГЕРБ;

при други правото на вот е постигал забележително откъм заедност и многообразие покритие – от Веселин Марешки до Слави Трифонов.

ДПС винаги се чувства най-близо до тези 150 000-200 000 души, които в демократичния си стаж на гласоподаватели все някога са пускали бюлетина в полза на Движението – някои 2-3 пъти, други в дълга серия. Чувалът на ДПС на всеки вот в последните години е отворен за 450 000 гласа, но той все не достига количествено измерение за балансьорска роля. 300 000 не стигат.

 

*

Кой ще пречи на ДПС в смесените региони на Избори`2023?

Едно са заявките, друго са възможностите, а на следващо място идат реалните куражлии – не тези от медиите и социалната мрежа, а работещите на терен.

Задължителен е и дълбок прочит на подобни процеси в ДПС, случвали се твърде често, но нито веднъж опонентите не са случвали с анти-ДПС стратегия. Разбира се, с изключение на Бойко Борисов, който постигна актив от 100 000 гласа на етнически турци.

 

Ще припомним защо през декември 2019 година написахме „Защо кърджалийските гурбетчии са по-свободни от бейовете на Севера?“.

Тогава ЦС на ДПС думна много тежък (откъм влияние) партиен екземпляр. От партията бе изключен Бейзат Садък Яхя – „Бахриюмерът*“ на Шуменския край, човекът без чието разрешение не се назначаваше дори чистачка в онази част на България, „слугата на султана“ с артък широките правомощия, царят на лова в Североизтока, големият приятел на Бойко Борисов и Валентин Златев… Богат, много богат дългогодишен депесар вече не е депесар.

Бивш депесер, богат, много богат е и кметът на Хитрино, такъв е и бившият областният управител на Разград, и… списъкът е дълъг.

На Север е така. Полето ражда не само тикви, но и богаташи. Не че в Кърджалийско ДПС не създаде милионери, но след поредната „отсечена“ политическа глава от другата страна на Балкана, в Бастиона на Доган актуален е въпросът: Защо при нас не се случва?

Защото на Север бейлъкът (село, град, община или по-голяма територия, в която „коли и беси“ най-богатият, и който е доволен от това, че всички живеят в страх от него и го наричат бей) е по-развит.

Защото, ако се появи такъв бей в Източните Родопи, може и пердах да отнесе. Примерно, на последните избори в Джебел опонентите на ДПС се пробваха да катурнат партията чрез шивашки бос, който бе допингиран предизборно в продължение на две години, но кючюк бей тръгна като аслан, но в изборната нощ се кротна насран.

Защото етническите турци в Кърджалийско са с по-европейско мислене от етническите турци в Североизтока. И това вероятно се дължи най-вече на влиянието на гурбетчиите. Твърде много нашенци аргатуват на Запад, но затова пък са изградили визията на по-свободния, на по-смело изказващия се етнически турчин от Кърджали.

(Следва)

* Бахри Юмер е бивш областен лидер на ДПС в Кърджали, за когото днес самите депесари казват, че бил „голямо зло за партията“

COMMENTS

WORDPRESS: 0