На опашката за бъдещи кметове и депутати проспаха деня за морфичен резонанс и кефлийско настроение

На опашката за бъдещи кметове и депутати проспаха деня за морфичен резонанс и кефлийско настроение

Ерхан Алемдар/Мнения „Вървял си един човек през едно село, носейки на гърба си голям чувал. От време на време, през стотина метра, свалял чувала и с

Ерхан Алемдар/Мнения

„Вървял си един човек през едно село, носейки на гърба си голям чувал. От време на време, през стотина метра, свалял чувала и с все сила го удрял по няколко пъти в земята. Наблюдавайки странната гледка, местен селянин се престрашил и го попитал защо прави всичко това: „Виж какво – отвърнал човекът – този чувал е пълен с плъхове, които, като ги оставя на спокойствие, започват да пълзят нагоре през гърбовете на другите. Затова ги тръшкам от време на време, за да се наместят отново!“

Любимата притча на Ахмед Доган, която той е споделял с  журналисти и, която ни дава донякъде обяснение къде са днес Касим Дал, Лютви Местан, Осман Октай, Мехмед Дикме и прочие настоящи „нули“.

Но „мишките“, онези, които от години чакат на опашка я за кметска номинация, я за включване в кандидат-депутатски списък, някакси неоправдано забравиха, че 29 март е ден за морфичен резонанс и кефлийско настроение.

По времето, когато Доган се возеше в таксито без охрана и разговаряше с букинистите, „куцо и сакато“ се изреждаше да му прави подаръци за рождения ден – кой от кой по-оригинални. С идеята да впечатлят Шефа.

Но вчера малцина се сетиха, че почетният лидер на ДПС навършва 68 години. Говоря за тези от опашката, на която някои се наредиха още като студенти, а днес вече са ветерани в чакането Биг Боса да ги удостои с едно „Аферим“ по време на номинационна сбирка в Сарая.

Може би, защото медиите не подгряваха за задаващия се рожден ден, може би защото ДПС днес е толкова далеч от властта, може би защото ДПС вече не е топ новина, може би защото животът на твърде много мераклии премина с голия мерак.

„Далеч от очите, далеч от сърцето“ изглежда е максимата, която е валидна не само в сферата на любовта.

Какво ли прави някогашният кумир на българските турци, как ли отбеляза рождения ден, какво ли си мисли за тези от „куйрука“ (опашката), а какво ли за следващото препитване кой е по-по-най-?

„Магарето умира, остава самарът му. Човек умира, остават делата му“ – това пък са любими думи на неговия  колега и набор Реджеп Тайип Ердоган, който е само с месец по-голям.

 

Бележка на 24rodopi.com: Текстът не е променян от редакцията. Снимката е избор на автора

COMMENTS

WORDPRESS: 0