На Джулай морнинг слънцето изгря над Карабурун в 5.50 часа (снимки)

На Джулай морнинг слънцето изгря над Карабурун в 5.50 часа (снимки)

24rodopi.bg/Регион 1 юли, утрото. На Джулай морнинг над връх Карабурун слънцето изгря в 5 часа и 50 минути. Традиция е на 1 юли млади и стари да пос

24rodopi.bg/Регион

1 юли, утрото. На Джулай морнинг над връх Карабурун слънцето изгря в 5 часа и 50 минути.

Традиция е на 1 юли млади и стари да посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. 24rodopi.com го направи на 895 метра над морското ниво, над Ардино, в село Ахрянско. Пуснахме дрона над връх Карабурун (черен нос – от турски), който пък е на 1 027 метра надморска височина.

По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността. Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт.

България, 1 юли 2022 година. Колко много прилики има с времето отпреди 1989 година. Лоши прилики!

Но е хубаво, че днес започва истинското лято!

COMMENTS

WORDPRESS: 0