МВР предлага: Една бира – отнемане на 8 точки, опасно неправилно изпреварване – 13 т., „луда“ скорост – 18 т., системен нарушител – 26 т.

МВР предлага: Една бира – отнемане на 8 точки, опасно неправилно изпреварване – 13 т., „луда“ скорост – 18 т., системен нарушител – 26 т.

24rodopi.bg/Общество КАТ ще ни отнема 8 точки от талона, ако ни хване на една бира* зад волана, а дрегерът покаже стойност от 0.5 до 0.8 промила.  Т

24rodopi.bg/Общество

КАТ ще ни отнема 8 точки от талона, ако ни хване на една бира* зад волана, а дрегерът покаже стойност от 0.5 до 0.8 промила. 

Това предвижда проект за промени в Наредба № Iз-2539 от 17 декември 2012 г., изготвен от МВР и пуснат за обществено обсъждане на правителствения Портал за обществени консултации. Срок за обсъждане – до 13 февруари.

Наредбата определя максималния размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение. В момента максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39. При първоначално издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му получава 26 контролни точки, които също стават 39 след придобиване на 24 месеца стаж като водач.

Предложени са група от нарушения, за които до този момент не са отнемани контролни точки, касаещи превишената скорост.

Ако шофьор бъде спипан с алкохол от 0.8 до 1.2 промила, вече ще отнася освен глоба, но и отнемане на 12 точки. Ако реши да повтори изцепката, ще му режат 20 точки. Досега бяха само 15.

Ако пък возилото не е регистрирано по надлежния ред или е на пътя без табели, както правят някои мотористи, при хващането им ще се лишават с 10 точки.

В наредбата е заложено и ново нарушение – за каране в аварийната лента на автомагистрала. Който бъде спипан, ще му отнемат 10 контролни точки. Завишава се и наказанието за каране в насрещното по аутобан от 10 на 15 точки.

Има завишаване на санкциите и при неправилно изпреварване.

„Изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й извършване често завършва с челен удар. Опасността означава, че някой друг участник в движението е принуден да извършва спасителна маневра. Затова, за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13“, отбелязват от МВР.

Предлага се повишаване на санкции, свързани със скоростта.

„На следващо място, превишаването на разрешената скорост е изключително опасно нарушение. В статистиката, по причина скорост, се регистрират над 30% от всички смъртни случаи. Скоростта, по време на произшествието, оказва пряко влияние върху тежестта на получените травми. В тази връзка се завишава броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час от водачи на МПС за обществен превоз на пътници и товари“, мотивират се съставителите на промените.

26 точки ще се отнемат на системно превишаващ разрешената скорост.

*Една наливна бира с 4% алкохол или от бутилка с 5%, или една малка водка, ракия, е точно на границата 0,5 промила концентрация на алкохол в кръвта. Една бира е равна на една малка ракия, водка или уиски с 40 градуса алкохол. Равна е и на чаша вино 150-200 мл. Това са 20-25 мл чист алкохол, разтворени в 5-6 литра кръв. Хората са различни и за онези с тегло около 60 кг една такава бира или едно малко със сигурност ще им докара алкохола в кръвта до границата на 0,5 промила или над нея.

Мъж с тегло 90 килограма и две изпити бири ще даде резултат от около 0,65 промила концентрация на алкохол в кръвта.

COMMENTS

WORDPRESS: 0