МВР му намери цаката: Минаваш технически преглед само ако си платил глобите!

МВР му намери цаката: Минаваш технически преглед само ако си платил глобите!

24rodopi.bg/Общество Годишният техническият преглед на автомобилите, чиито водачи имат неплатени глоби, ще стане невъзможен. Това е един от акцентите

24rodopi.bg/Общество

Годишният техническият преглед на автомобилите, чиито водачи имат неплатени глоби, ще стане невъзможен. Това е един от акцентите в промените в Закона за движение по пътищата, които предстои да влязат за гласуване в парламента.

Основната цел е да се санкционират онези водачи, които грубо нарушават правилата за движение и представляват опасност за останалите шофьори. Затова се предвиждат и по-високи глоби за нарушенията. Специално внимание е обърнато и на шофьорите, които не ги плащат, не могат да бъдат открити, за да им се връчат и чакат да се погасят по давност.

Промените в Закона за движение по пътищата са концентрирани върху деформализиране на дейността по връчването на съответните документи, които МВР съставя за нарушение на правилата на движение. Това обяви след публично обсъждане на предлаганите промени вътрешният министър Бойко Рашков, цитиран от „Дневник“.

„Потърсили сме по-бързия, по-икономичния начин за връчване на тези документи и увеличаване на събираемостта на глобите. Имаме усъвършенстване на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за реда на призоваване на граждани, включително по електронен път и по телефон. Нарушенията са хиляди по пътищата, трябва да направим деформализиране на дейността на органите, на които ние възлагаме тази дейност“, отбеляза Рашков и допълни, че МВР е изостанало в дигитализирането изобщо, не само в тази посока.

По време на обсъждането е имало различни мнения по предложението на МВР за използването на годишните технически прегледи като начин за събиране на глобите – ако те не са платени, автомобилът да не може да мине преглед. „Това съпротива срещу събирането на задълженията ли е“, учуди се Рашков, като се надява парламентът да приеме тази идея.

От Съюза на българските автомобилисти реагираха, че замисълът „който има неплатени глоби, да не може да мине през технически преглед“ крие рискове и ще създаде хаос.

„Първо ще удължи прегледа, и се опасявам, че на места няма да си правят прегледа, технически неизправни ще карат“, предупреждава Малинка Бондаренко от Съюза.

„Не е важна промяната в скоростта по автомагистралите, а това, което правителството предлага за събираемостта на глобите. И 5000 лв. да стане наказанието, няма да има никакъв превантивен ефект, ако не бъде решен проблемът, наследен от Борисов и ГЕРБ – че не е създадена елементарната система за събираемост“, коментира Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи в предаването Денят с Веселин Дремджиев, излъчващо се по TV+ и TV1.

Темата е актуална от средата на миналия месец, когато важната промяна в условията за извършване на годишен технически бе анализирана в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От дискусията стана ясно, че като задължително условие се въвежда заплащането на всички глоби по фишове и наказателни постановления, постъпили от електронната система за събиране на пътни такси. За тази цел ще заработи автоматизиран обмен на информация между двете системи – тази за ГТП и тол системата. Това означава, че в близко време и камерите на тол системата ще установяват нарушители, ще снимат и за превишена скорост.

Задават се нови санкции на пътя: 600 лева глоба и два месеца без кола, ако си карал с повече от 40 км/час над допустимото в населено място – припомнете си тук

Другата тема: Ядосаният купувач: На кои коли цените ще скочат повече по време на инфлация – западните таралясници или някоя запазена съветска „Лада“?

COMMENTS

WORDPRESS: 0