Мурга – селото с две семейства, днес посрещна много… земляци от страната и чужбина

Мурга – селото с две семейства, днес посрещна много… земляци от страната и чужбина

24rodopi.bg/Регион След 2-годишно прекъсване заради ковид ограниченията, някогашните жители на чернооченското село Мурга отново се събраха на традици

24rodopi.bg/Регион

След 2-годишно прекъсване заради ковид ограниченията, някогашните жители на чернооченското село Мурга отново се събраха на традиционната земляческа среща. Те ристигнаха от различни региона на страната и чужбина. Мевлидът за здраве и берекет се състоя в местността „Кара тепе“, а курбанът бе приготвен от известния в района готвач от село Паничково 70-годишният бай Шабан и неговите помощници.

Някога в разположеното на 940 метра надморска височина село и имало училище и джамия. Днес в двете махали на Мурга живеят само две семейства, които се препитават с животновъдство.

Пуст и безлюден, но безкрайно красив е районът на чернооченското село Мурга. То е отдалечено и обезлюдено още в средата на миналия век и само няколко от къщите все още са сравнително запазени. Сега тишината се заглушава само от скърцащите греди при ветровито време на полуразрушените къщи.

За всеки, решил да се впусне в предизвикателството през есента, интерес ще представлява една от най-големите забележителности на Източните Родопи – трудно достъпната Оглан кая. Скалният масив е висок около 40 метра и е с формата на забита в земята бухалка.  Намира се в дивата долина на река Карамандере. Оприличавана е и на гигантска статуя с форма на човешко лице, изправена над реката.

Исмет Исмаил, Черноочене

COMMENTS

WORDPRESS: 0