Молитвите за дъжд и берекет започнаха от Вождово

Молитвите за дъжд и берекет започнаха от Вождово

24rodopi.bg/Регион Първият от традиционните молебени за здраве, берекет и благоденствие в Чернооченско започна в село Вождово. Мюсюлманите от района

24rodopi.bg/Регион

Първият от традиционните молебени за здраве, берекет и благоденствие в Чернооченско започна в село Вождово. Мюсюлманите от района се събраха на ритуала в местността „Емироглар “. Молитвата беше отслужена от имама на централната джамия в Черноочене Шабан Мюслюм и местните проповедници, които прочетоха житието на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Събитието бе уважено и от кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите. Тези събития са и повод хората да се срещнат и да се сплотят, подчерта той.

Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата Вождово, Драганово, Пряпорец, Среднево и Бостанци.

Прочетена бе и ритуална молитва за дъжд, като всички присъстващи произнасят заедно молитвата, а религиозните водачи четат аети от Корана. Интересното в ритуала е, че мюсюлманите отправят молитвата за дъжд с посочващи към земята пръсти на ръцете. Четящи молитвата духовници намятат религиозното си расо наобратно.

Председателят на местното настоятелството Джевджетин Аптураман изрази признателността си към местните кметове за оказаната помощ при подготовката на молитвата и подчерта сърдечните си благодарности на местното население и дарителите.

Ритуалите са празници, които дават възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.

След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от опитните ръце на местните майстори Халил Касим и Фахри Мустафа.

Да помагат на майсторите се стекоха младежи-доброволци от село Вождово. Те се включиха активно и при разпределянето на храна за нагостяването на присъстващ

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

COMMENTS

WORDPRESS: 0