„Модак“ и „Меси“ попаднаха в Топ 20 на най-растящите текстилци

„Модак“ и „Меси“ попаднаха в Топ 20 на най-растящите текстилци

24rodopi.bg/Регион/Икономика Две кърджалийски шивашки фирми попаднаха в класацията Топ 20 на най-растящите текстилци в годишната класация на малкия и

24rodopi.bg/Регион/Икономика

Две кърджалийски шивашки фирми попаднаха в класацията Топ 20 на най-растящите текстилци в годишната класация на малкия и средния бизнес в България „Гепард“.

„Ковид пандемията постави на изпитание фирмите за текстил, дрехи и обувки. Рестриктивните мерки, довели до затваряне на производства, учреждения, училища, заведения, молове, преподредиха приоритетите на потребителите. Търсенето на официални и бизнес колекции се сви драстично, а складовете са напълниха с непродадени облекла, включително и всекидневни. Ръст на продажбите отчетоха фирмите, които изработват дрехи за дома и пижами, както и тези, които се пренастроиха към шиенето на предпазни маски и защитни облекла“, пише „Капитал“.

Секторната класация за текстил, облекла и обувки на „Гепард“ подрежда малките и средните производители по скока на приходите през 2020 спрямо предходната година. Три от дружествата в нея отчитат трицифрен скок на продажбите. Всички компании в топ 20 са работили на печалба.

Компанията за трикотажни изделия „Модак“ – с. Резбарци, Кърджали, е на 8 място в топ 20 за сектора с над 40% ръст на продажбите. Основана е през 1991 г. като малка работилница за производство на спортни дрехи, днес разполага с 1600 кв.м закрити площи и с три производствени линии, всяка от които с капацитет 400 – 1500 изделия на ден. Изработва дамски блузи, спорни облекла, тениски, бельо, пижами и др. Съдружници във фирмата са Таско Иванов Илиев и Румяна Методиева Ангелова-Илиева. Според доклада за дейността ръстът на продажбите е в резултат на нарасналите с 42% услуги на ишлеме. Компанията отчита вътреобщностна доставка за чуждестранен контрагент за 1.247 млн. лв. Според мениджърския екип основният фирмен риск идва от засилената конкуренция и отражението на коронавируса, довело да глобално свиване на икономиката. Собствениците отчитат, че „Модак“ стои стабилно на пазара, работи с пълно натоварване на мощностите и с лоялни клиенти и доставчици.

Близо 27% скок на продажбите подреждат фирма „Меси“ – Момчилград, на 18-а позиция. Регистрираната през 2007 г. компания произвежда палта, сака, панталони, рокли, поли, блузи, ризи, тениски и др. Дружеството е изпълнило проект за над 233 хил. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, с който е увеличило производствения си капацитет. Съдружници в „Меси“ са Симеона Георгиева Грахльова и Мехмед Хасан Мехмед.

COMMENTS

WORDPRESS: 0