„Много е труден животът!“. Чистачки метат входове за 3 до 10 лева на етаж! (видео)

„Много е труден животът!“. Чистачки метат входове за 3 до 10 лева на етаж! (видео)

24rodopi.bg/Кърджали   От 3 до 10 лева на етаж. Скромната сума, която получават чистачки на входовете на жилищни блокове. Често може да ги

24rodopi.bg/Кърджали

 

От 3 до 10 лева на етаж. Скромната сума, която получават чистачки на входовете на жилищни блокове. Често може да ги срещнете по улицата. С инструментите за работа-кофи, метли, препарати. Жени, за които няма мръсна или непрестижна работа, защото трябва някак да се справят с живота. Някои от тях дори идват в областния град от селата.

„Много е труден животът. Мъжът ми е инвалид, с много малка пенсия“, казва пред екип на 24rodopi.com Фейде Али от Седловина. Чисти блокове в Кърджали. Споделя за работата, а в разговора неминуемо намесва и хляба. „Защо не го дават по един лев?“, пита жената.

Десетки като нея са запретнали ръкави да почистват входове и офиси. Веднъж месечно срещу суми от 25 до 40 лева. 

„Чистя входа на 8-етажен блок в центъра. Плащат ми 25 лева, дават ми вода от апартаментите, но не и препарати“, разказва Фейде. Сама осигурява дезинфектанта. Калкулацията сочи-по три лева на етаж за услугата или, разделено, по 1,50 лева на семейство. В съседния вход пък собствениците на жилища плащат за същото 35 лева.

В други части на града има и по-ларж живущи, които са се спазарили с чистачка за по 40 лева за 4 етажа.

Най-апетитни си остават офисите в областния град. Там хигиената се заплаща от 50 лева нагоре.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0