Мисията в „Славейков“: 10 000 мартеници за закупуване на дефибрилатор!

Мисията в „Славейков“: 10 000 мартеници за закупуване на дефибрилатор!

24rodopi.bg/Общество Фондонабирателна мартенска кампания „Мартеница си вземи и за купуване на дефибрилатор помогни“ стартират учениците на СУ „Петко

24rodopi.bg/Общество

Фондонабирателна мартенска кампания „Мартеница си вземи и за купуване на дефибрилатор помогни“ стартират учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“.

Ще се проведе в периода февруари – март от Ученическия парламент,  училищния клуб „Шампиони в доброто“ към Българския младежки червен кръст и детското благотворително движение „Ръка за помощ“.

Рисувано лого на кампанията направи седмокласничката Гамзе Рамадан, компютърно лого изработи Константин Дичев от 10а, а десетокласничката Емилия Карамфилова написа специално стихотворение. В рамките на кампанията, освен мартеници и базари, учениците ще направят видео за дейността си, което ще разпространят в социалните мрежи.

Малки и големи нямат търпение и работилницата за мартеници започна седмица по-рано от предвиденото. В определената за Ученическия парламент стая кипи труд от рано сутрин до късно вечер. Представители на всички класове се редуват в творческата дейност и от ръцете им излизат различни по вид и качество на изработката продукти. По-малките ученици от 1 до 4 клас се включват от класните си стаи и предоставят готовите мартеници на отговорниците. Следобедите са за учениците от 5 до 7 клас, които се ангажират по график в часовете на целодневното обучение. Докато подготвят церемонията „Даскеер“ вечер след часовете, гимназистите също се включват в изработването на мартеници.

Целта на „славейковци“ е да изработят 10 000 мартеници, които да продават на благотворителни базари, по институции, при масови мероприятия и със събраните средства да финансират закупуването на дефибрилатор, който да се използва в училищни условия за всеки, който би имал нужда.

Със създаването на клуб „Шампиони в доброто“ към БМЧК в най-голямото училище възникват нови въпроси и един от тях е повишаване на безопасността на намиращите се в него и около него много хора на различни възрасти.

При различни ситуации дефибрилаторът може да спаси човешки живот. „Славейковци“ са направили собствено проучване и консултации с БЧК какъв вид точно да поръчат, с който могат да работят и немедицински лица.

„Славейковци“ очакват най-много продажби на базара във фоайето на Театрално-музикалния център, който ще организират в деня на провеждане на церемонията за връчване на наградите „Даскеер“ 2023 г. на 22 февруари. Средствата от продажбата на мартеници на базара в този ден ще бъдат за дефибрилатор, а постъпленията от продадените билети за „Даскеер“-ите ще отидат в сметката за лечението на Габи.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0