Министър Шишков и Даниел Делчев инспектираха интерконектора, след седмица – готовност за въвеждане в експлоатация

Министър Шишков и Даниел Делчев инспектираха интерконектора, след седмица – готовност за въвеждане в експлоатация

24rodopi.bg/Икономика/Регион Строителят на интерконектора България-Гърция пое ангажимент до края на другата седмица да приключи с дейностите, които с

24rodopi.bg/Икономика/Регион

Строителят на интерконектора България-Гърция пое ангажимент до края на другата седмица да приключи с дейностите, които се изискват за първия етап от изграждането му, така че да можем да го въведем в експлоатация.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков  по време на втората част от проверката на строителството на съоръжението в Диспечерския център до с. Стамболийски, Хасковска област.

В инспекцията участват и началникът на ДНСК Деляна Панайотова, както и областният управител на Кърджали Даниел Делчев и колегите му от Стара Загора и Хасково.

Веднага, след като приключат дейностите по първия етап, ще бъдат внесени и одобрени т.нар. екзекутиви или минимални отклонения от проекта и ще се подпише акт 15, след което документите ще бъдат внесени в ДНСК за Държавна приемателна комисия, обясни процедурата министърът. И изрази надежда, че много бързо след внасянето на документацията ще се стигне и до разрешение за ползване.

„За последните 2-3 седмици след първите ни разговори, строителят е постъпил изключително отговорно и имаме доста сериозен напредък“, заяви арх. Шишков. И допълни, че благодарение на разделянето на обекта на етапи става възможно пускането му в рамките на следващите десетина дни.

Той беше категоричен, че в това съоръжение не може да бъде направен компромис с нищо по отношение на сигурността и всички елементи, които са част от технологията  по първия етап, ще трябва да бъдат изградени изцяло и качествено.

В  момента се асфалтира довеждащият  път до съоръжението, като се очаква той да бъде завършен до края на другата седмица. Има вече сключени договори с електроенергийния оператор и ВиК дружеството, като е изградена и инфраструктурата.

Областните управители на Кърджали, Хасково и Стара Загора съобщиха, че общините вече са започнали да дават положителни становища за дейностите от първия етап, съобщават от регионалното министерство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0