Милостинята фитре по време на Рамазан – най-малко 10 лева

24rodopi.bg/Общество Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България  определи милостинята „Фитре“ за 2023 година да бъде най-м

24rodopi.bg/Общество

Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България  определи милостинята „Фитре“ за 2023 година да бъде най-малко 10 лв. Тя се дава през Свещения месец Рамазан на социално слаби лица и вдовици. Нисабът за Зекята е 7 255 лв.

Всеки мюсюлманин, който разполага с повече финансови средства, е задължен да дава милостия „фитре“ както за него самия, така и за семейството му. Фитрата трябва да бъде дадена най-късно преди байрамския намаз. Тя осигурява временно препитание за бедните, което им дава възможност да се включат в байрамския празник и така всички мюсюлмани да са щастливи през този ден и да празнуват заедно. Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал: „Дайте на бедните, за да ги спасите от просия в този ден – тоест байрамския празник.“ От друга страна милостинята „фитре“ поправя допуснатите грешки и недостатъци по време на Рамазанския оруч (пости) и така мюсюлманите навлизат в байрама чисти и опрестени от Аллах (с.т.).

Зекятът представлява 2,5 % (1/40 част) от имуществото на мюсюлманина, надхвърлящо основните му нужди, след достигане на определени стойности и запазването им в продължение на една година.

Тази година Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва на 23 март. Рамазан Байрам е на 21 април и ще продължи до 23 април.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

COMMENTS

WORDPRESS: 0