Милиардите потънаха! Кабинетът реши: Край с АЕЦ „Белене“!

24rodopi.bg/Общество Министерски съвет спря официално изграждането на АЕЦ „Белене“ и определянето й за обект с национално значение. Това стана днешн

24rodopi.bg/Общество

Министерски съвет спря официално изграждането на АЕЦ „Белене“ и определянето й за обект с национално значение.

Това стана днешното заседание на кабинета.

Отменя се решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдеща ядрена централа „Белене“. На 29 юни 2018 г. Министерският съвет приема въпросното решение № 447, с което на свой ред се отменя предишно правителствено решение – № 250 от 2012 г., което пък отменя Решение № 259 от 2005 г., за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“, за провеждане на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

С днешното решение на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от НЕК ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ „Белене“ и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0