Мелек Субашъ спечели с рекорд вота в Биледжик: Вече не сме малко и ще видите, че утре ще бъдем повече

24rodopi.bg/Общество „Да бъдеш жена и в същото време да се занимаваш с политика в Турция все пак има своите трудности. Те са свързани с възможността

24rodopi.bg/Общество

„Да бъдеш жена и в същото време да се занимаваш с политика в Турция все пак има своите трудности. Те са свързани с възможността повече жени да бъдат част от политиката, да има равенство на половете. Само по този начин можем да заздравим демокрацията. Участието на жените в политиката носи на самата политика друг прочит. И най-важното – гласът на жените е чут още по-силно. Аз също работя за това все повече жени да имат своите права, но това е съвсем нормално, когато погледнем към заветите, върху които е основана Турската република“, споделя пред БНТ Мелек Мъзрак Субашъ, изселничка от България, която на 31 март спечели кметските избори в турската община Биледжик. Тя беше изпълняващ длъжността кмет в последните две години и в неделя спечели убедителна победа с 48,88  процента и 17 447 гласа в Биледжик, област Мармара.

„Факт е голямата икономическа криза в Турция. Затова и нашите съграждани искаха да чуят повече за нашите идеи, свързани с икономиката, инвестициите и политиките, които ще приложим в тази област, а ние от своя страна представихме нашите проекти и стратегии.

Наясно сме с и очакванията извън икономиката и финансите като осигуряването на работни места, подобряването на инфраструктурата, изграждането и запазването на повече зелени площи. Говорихме им за нашите проекти, но повече от това да им говорим, слушахме тях самите и след това взехме думата. Така успяхме да постигнем този прекрасен резултат на изборите“, обяснява Субашъ.

За успеха си тя казва още: „Направихме една снимка или по-скоро макет как би изглеждала общината през 2029 година. Искаше ни се хората да видят как би изглеждало мястото, където живеят след пет години. Имаме и проекти в развитие, които също ще продължим. Искаме да направим неща, които са важни за културата, образованието, инфраструктурата, социални дейности, но в същото време всичко това да бъде с добра икономическа обосновка и всички да имат равен достъп до възможностите на града. Смятаме, че Биледжик не е използвал целият си потенциал и затова искаме да го разгърнем“.

На въпрос „Защо според това с хората ви се довериха и Ви подкрепиха на тези избор?“, тя отговаря: „Твърде е възможно да не са били оправдани очакванията им от предишни управления. В същото време това е първият кандидат за кмет жена на общината, от друга страна съм млада, туркиня съм и съм архитект. Затова разбирам и от градоустройство. Бях близо до хората и смятам, че те го оцениха. Затова спечелих и с рекорден брой гласове.

„Вярваме, че ще спечелим и следващите избори през 2028 г. , но по-важното е, че не ние, а народът ще спечели. И искам да завърша отговора на този въпрос с думите на председателя ни: Вече не сме малко и ще видите, че утре ще бъдем повече“, подчерта тя.

Мелек Субашъ е родена в Разград, завършила е УАСГ в София. „Както знаете, аз съм от българските турци. Била съм бебе, когато сме се изселили в Турция, но след това се завърнах в България, за да завърша своето образование. Смятам, че българската и турската култура са много близки една до друга.

Времето, което прекарах в България, ме научи колко е важно да разбираш културата на другия, да изграждаш мостове и да преодоляваш различията. Това изигра много важна роля за поглед към живота. Мога да кажа, че времето в България и социалния живот в София бяха изключително вълнуващи. Пазя много красиви спомени от тези моменти“, казва Мелек Субашъ.

Момчилград спечели изборите в Муданя, новият кмет е Дениз Далгъч

COMMENTS

WORDPRESS: 0