Мечка уби крава край водопада в района на Безводно

24rodopi.bg/Регион/Общество Мечка нападна и уби крава край село Безводно, община Черноочене. РИОСВ – Хасково ще предложи на МОСВ стопаните на убитото

24rodopi.bg/Регион/Общество

Мечка нападна и уби крава край село Безводно, община Черноочене. РИОСВ – Хасково ще предложи на МОСВ стопаните на убитото животно да бъдат обезщетени по Закона за лова и опазването на дивеча, съобщават от екоинспекцията.

Сигналът за инцидента е подаден в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково от стопаните в началото на седмицата. Нападението е установено от комисия, свикана от Регионална дирекция по горите – Кърджали.

„По безспорен начин установихме, че нападението над животното е на кафява мечка. Личаха следи от нокти по тялото на кравата, които са специфични и не може да са от друго животно, например вълк, както често се случва“, каза експертът от РИОСВ – Хасково Владимир Трифонов, който участва в огледа.

Нападението е станало през деня на пасище до водопада край селото. В района на Безводно и през изминалите години е имало сигнали за появата на кафява мечка. Досега не са регистрирани случаи на нападение над хора.

Кафявата мечка е защитен вид по закона за биологичното разнообразие. Европейската директива за опазване на местообитанията (Директива 92/43) изисква строга защита на вида, който е включен и в конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

COMMENTS

WORDPRESS: 0