Математиката на 24rodopi.com: Цветан Предов от ИТН получава 5-ия мандат в Кърджали

24rodopi.bg/Темата+ Цветан Предов от „Има такъв народ“ става народен представител от Кърджали с рекордно нисък резултат от 644 гласа. Това написахме

24rodopi.bg/Темата+

Цветан Предов от „Има такъв народ“ става народен представител от Кърджали с рекордно нисък резултат от 644 гласа. Това написахме вчера следобед, часове преди ЦИК да обработи и последните протоколи на избирателни комисии. След 100-процентовото преброяване, математиците, с които медията ни партнира, пресметнаха отново и бе потвърдено, че 5-ият мандат се дава от системата „Хеър-Ниймайер“ на ИТН.

„12-ата итерация отнема мандата на Цвета Караянчева в Кърджали. При 15-ата итерация петият кърджалийски мандат отива в „Има такъв народ“, гласи кментарът на математика.

Съгласно избирателния кодекс и методиката за разпределение, следва мандатите по Многомандатен избирателен район (МИР) да се преразпределят, така че броят на депутатите от всяка партия на национално ниво да остане непроменен и да е равен на сбора им от всеки МИР.

Разликата, която се получава, се преразпределя по формулата на „Хеър-Ниймайер“ и се отнася за 8 мандата. А именно:

Отнемат се:

5 мандата от ГЕРБ;

2 мандата от „Възраждане“;

1 мандат от ПП-ДБ.

8-те мандата се дават на:

2 мандата на ИТН;

6 мандата на ДПС.

При преизчисляването се налага от БСП да се отнеме мандат от един регион и да й се даде в друг, затова 8-те мандата рефлектират върху подреждането на листите в 9 избирателни района. „БСП в началото са на „нула“, но отнетият от ГЕРБ мандат в Габрово се дава първо на БСП, и се отнема от БСП в област, където има най-малък остатък, и това е Смолян“, пояснява експертът.

Очакваме резултатите от преизчисляването, което правят екипите от програмисти на Централната избирателна комисия. Както до последно не се знаеше дали ИТН влиза в парламента,  така и последното произнасяне за „малките мандати“ е право на ЦИК

COMMENTS

WORDPRESS: 0