Мъката за топлото – 2000 лева през джоба, ръцете, камината…

Мъката за топлото – 2000 лева през джоба, ръцете, камината…

24rodopi.bg/Общество/Регион „Не се издържа! Около 2000 лева ще ни струва само топлото за тази зима!“. Това изрича възрастна кърджалийка, която п

24rodopi.bg/Общество/Регион

„Не се издържа! Около 2000 лева ще ни струва само топлото за тази зима!“.

Това изрича възрастна кърджалийка, която прибира дървата за огрев в мазето си в квартал „Възрожденци“, заедно със сина й.

„Аз съм ги купил, тя не може да се справи, сама да си ги позволи. Работя в Белгия. Дойдох си, за да осигуря зимнината на майка ми, която е вдовица“, пък споделя мъжът.

Цената на дървата за огрев достигна „психологическата бариера“. 400 лева вече струва тонът в Кърджали, при 380 лева само преди дни, установи наша проверка.

Между три и пет тона са необходими на домакинство в областния град през отоплителния сезон.

Тон пелети пък е около 1000 лева.

Масово кърджалийци смятат, че има спекулативен момент във формирането на цените.

„Скочи ли нафтата, дървата също се увеличават“, коментира служител в един от пунктовете за продажба на материал за огрев. Цените на горивата обаче отдавна се стабилизираха и дори се отчита спад в последните месеци. Обратното пък, цената на дървата не спира да нараства.

„Имаме много горски масиви, а цената на дървата скача всяка година. През тази дори няколко пъти. Нещо става и най-вероятно то се нарича алчност“, пък са крайните коментари на хората, които са убедени, че се използва кризата и инфлацията, за да се обясни скока в цената на твърдото гориво.

В началото на лятото кубикът бе между 120 и 150 лева. Пенсионерите по селата използваха времето, за да заредят. Дори хора с резачки, работещи на частно, вдигнаха цените. От пет на десет лева за кубик. „За толкова ги режа, ако искат. Всичко скача, няма как“, коментира Осман от Чернооченско. Мъжът е държавен служител, но през уикенда грабва моторния трион в услуга на бабите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0