Майсторът, който с обувки си купи 8 жилища! (видео)

Майсторът, който с обувки си купи 8 жилища! (видео)

24rodopi.com/Общество „Ако пак се родя, пак ще стана обущар. С честен труд, с този занаят успях да си купя общо осем жилища-в Кърджали, Момчилград и

24rodopi.com/Общество
„Ако пак се родя, пак ще стана обущар. С честен труд, с този занаят успях да си купя общо осем жилища-в Кърджали, Момчилград и Истанбул“.
Историята на 73-годишния Сюлейман Сюлейман, споделена за 24rodopi.com. Най-възрастният действащ обущар в Източните Родопи.
Малкото му ателие се намира в центъра на Кърджали.
Роден в село Черна скала, занаятът е научил от майсторска бригада от Хасково. В нея били двама арменци, двама-трима турци и един българин. После самият той станал бригадир в обувния цех в Момчилград. Ръководил 18 души.
„Общо във фабриката тогава работеха 200-300 човека. Но само нашата група правехме обувките, по 150 чифта на месец. Рааботихме на норма. Получавах по 1200 лева на месец, останалите, според разряда и свършената работа, между 500 и 800 лева. Никога не съм обиждал и не съм се карал на работниците“, споделя пред екипа ни Сюлейман.
Обучил е и други. Майстори, които в момента работят в Момчилград, други в Измир, Бурса, Истанбул.
73-годишният мъж прави обувки от 30 вида кожи. Както и „специални“, както ги нарича, за известни музиканти, един от които Иво Папазов-Ибряма.
Още пази дипломата си за обущар, придобита в Димитровград. И ако се роди още веднъж, отново ще прави обувки…
Големият майстор от малкото ателие.

Още по темата – във видеото:

COMMENTS

WORDPRESS: 0