Лъжат ли социолозите в България или… малко!?

Лъжат ли социолозите в България или… малко!?

24rodopi.bg/КоментариЕднакво лъжем, защо шефът ще кара кола за 200 000 лева!? И аз ще си направя социологически център! Идваш ли, колежке? Това обясн

24rodopi.bg/КоментариЕднакво лъжем, защо шефът ще кара кола за 200 000 лева!? И аз ще си направя социологически център! Идваш ли, колежке?

Това обяснение за никненето на социологически звена у нас като гъби след дъжд ни обясниха свързани с „Галъп“. Едни чираци си тръгнали, за да могат да станат баровци-социолози.

Звучи като виц, но пък и учениците са прави – защо да не карат лимузини като учителите си? 

Тази история си припомнихме в деня на обявяването на резултати от поредното проучване на общественото мнение. Определено всички го чакаха с нетърпение, защото от близо месец има променена политическа конфигурация и още по-променена нагласа на избирателите към сегашните власти. Първо, заради рекордната инфлация. На второ място е войната и българските позиции. Център „Тренд“ прави обратното подреждане, което кара някои да подлагат на съмнение автентичността на проучването. Дали наистина е имало работа на терен!? 

Една от най-четените медии у нас – информационна агенция „Пик“, громи социолозите и уж финансиралите проучването:

„Тренд“ пуснали изследване по поръчка на „24 часа“ за електоралните нагласи през март. Доверието към коалицията падало, Радев губел 6% от рейтинга си, падало и доверието към ПП – вече водели на ГЕРБ само с 1 процент.

Това последното, разбира се, е лъжа. „24 часа“ е обслужваща медия на правителството и се грижи старателно за репутацията му…“.

Следват намеци за огромните задължения на „лудо влюбения“ доскоро в бившия вестник на Бойко Борисов, която газета сега е легнала на новата власт. И още неща, които идват да покажат, че славният някога „24 часа“ с 400 000 тираж се е сгромолясал до може би няма и 14 000 бройки, и сега целесъобразно се правят врътки с организиране на мероприятия, неприсъщи на вестник, номерата със социологията и прочие похвати, които не вдигат тиражи, но гарантират едни пари.

Добрата новина за „Тренд“ е, че в „Пик“ не знаят какъв шамар отнесоха социолозите на „24 часа“ в съда. Не един, не два, не три пъти… „Тренд“ и „24 часа“ бяха хванати от експертите по бели гащи. Но това е дребнотемие.

Въобще, всяко твърдение на нашите социолози подлежи на съмнение.

Вчера в социалните мрежи припомняха катастрофата на българската социология от последните парламентарни избори. Затова едни анализиращи отбелязваха, че не вярват на „Тренд“ с аргументите на „Пик“, но други смятаха, че разликата между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ не е стопена с толкова много. Трети питаха защо в допитването, ако въобще се е случило, не е включен „евентуален проект на Стефан Янев“,  а имаше и такива: „Щом от сърцето им се откъснато малко и за „Възраждане“, но в никакъв случай да не е над ИТН и ДБ, значи положението е 7,3 х 2″.

COMMENTS

WORDPRESS: 0