Лафовете 24: Радиоактивен пренос може да стигне до нас за поне 12-24 часа, инфлацията не е 10%, а 30-40%

24rodopi.bg/Коментари Думата на деня е „Радиация“. И по-точно: Страх от радиация в България при евентуална авария в Украйна. „В момента няма риск и

24rodopi.bg/Коментари

Думата на деня е „Радиация“. И по-точно: Страх от радиация в България при евентуална авария в Украйна.

„В момента няма риск и опасност, тъй като няма възникнала авария. Не е имало аварийно състояние и няма регистрирани завишени стойности“, каза Людмила Симеонова, началник отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„В случай на авария в друга страна ще получим информация за нея, за началния час, за местоположението и, така че ще имаме време за реагиране. При авария радиоактивен пренос може да стигне до нас за поне 12-24 часа. Ние ще получим информация за час, след като направим анализи ще се препоръчат мерките. В рамките на няколко часа населението ще разбере. В подобна ситуация се свиква и национален щаб, който да предостави информация, коментира още експертката. 

Конкуренция на „радиация“ прави „инфлация“.

„Всички ние знаем, че инфлация има и тя не е 10%, а реално е 30-40%, зависи каква ви е кошницата на потребление“, каза в студиото на „Радио София“ Кузман Илиев – икономически и политически анализатор, „Съвет по икономически и публични политики“, пише „Факти Бг“. 

Какво казва експертът, ама истинският експерт:

Икономистът доц. Григор Сарийски за „Гласове“: Не бива да забравяме, че последното покачване на цените на производителите все още не е пренесено върху крайните цени. Видяхме, че цените на производител в преработващата промишленост, нарастват с 19% на годишна база и то за януари. Цените в селското стопанство скочиха с 33% на годишна база още в края на миналата година, като при зърнените култури говорим за поскъпване от 45%, а за памук, хмел и соя има ръст между 50% и 90%. Това инфлационно напрежение тепърва ще се пренася върху крайното потребление.

 

А какво прогнозира най-мразеният човек на планетата, според телевизорите в България:

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT. В речта си в сряда руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”.

Нещо повече – „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

На снимката: Хилядите нашенци, които са се презапасили с олио от Одрин преди повече от месец, днес отчита 4 пъти по-добра печалба от тези, които се сбиха за промоционално олио в „Кауфланд“ на 12 март  

COMMENTS

WORDPRESS: 0