Лафовете 24: Кирил Петков вярва, че ще има 140 депутати, но изпитвал глад за 20 000 съмишленици

Лафовете 24: Кирил Петков вярва, че ще има 140 депутати, но изпитвал глад за 20 000 съмишленици

24rodopi.com/Коментари/ПолитикаКирил Петков: Отивайки при г-н Борисов с пурата, все едно отивате при някой от Сицилия. Заглавие в Клуб Z на дописка


24rodopi.com/Коментари/ПолитикаКирил Петков: Отивайки при г-н Борисов с пурата, все едно отивате при някой от Сицилия.

Заглавие в Клуб Z на дописка с акцентите от интервю на Кирил Петков по бТВ. Премиерът в оставката вече звучи като шеф на опозицията, която роля е много по-лесна. Доказаха го и Бойко Борисов, и Кирил Петков.

Струва си да се цитира отговорът на лидера на „Продължаваме промяната“ (ПП) на въпроса „Ще приемат ли отцепилите се депутати от ИТН в листите на ПП на избори?“.

„Нищо такова. Битката е толкова голяма, че някакви листи… Надявам се, че в следващия парламент ще сме 140 души с коалиционните партньори, рече Кирил Петков. – На нас ни трябват сигурно 20 000 човека съмишленици, за да обърнем системата. Местната власт още не е докосната, всичките служби в цялата страна – също. Така че въобще не сме говорили нито за позиции, нито за листи, нито за пари. Говорихме колко години още трябват на нашата държава да се отърси от това задкулисие, което 30 години ни е тресяло.

Ние не можем да разчитаме на нито един депутат, който в 5 ч. следобед трябва да се включи при г-н Борисов и да го пита за неговото мнение. Всякакви брокери се появяваха и казваха, ние имаме девет депутати, ние имаме петима депутати… Ние искаме само истински съмишленици, няма място за търговия, няма място за политически брокери.

В последните 3 седмици чухме какви ли не небивалици, всякакви хора с всякакви оферти. Единственото, което казвахме – който си мисли, че може да бъде част от нашия отбор, да знае защо ще бъде част от нашия отбор. Ако не е готов на тези каузи, на тези причини, ние не го искаме. Всъщност това, че не успяхме вчера да стигнем до 121 е най-голямото доказателство, че не бяхме готови да правим никаква търговия с никого и най-вече със собствените си принципи“.

И още от премиера в оставка: „Борихме се наистина много. Всъщност въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого ние бихме допуснали. Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ, ДПС – това са неодушевени думи“. Сиреч, ПП ще има сбор от 140 депутати с партньори, сред които не са ИТН, ГЕРБ и ДПС.

И още от Кирил Петков:

„Днес Борисов каза: „Аз съм щедър, давам трима депутати“. Това означава, че тези депутати не взимат никакви решения, само той ги взима изцяло от гледна точка на това, което той е преценил. И това, което ние решихме, е, че не сме готови и просто, защото не ги харесваме, не сме готови, защото аз лично не вярвам, че господин Борисов би искал да има правосъдна система, която може да го вкара в затвора. Той би направил всичко възможно, за да не се стигне до там, нормално. Така че няма как той да ни е партньор за промяната на съдебната система и за промяната на антикорупционната политика“.

Това е положението – Кирил Петков може и да е като силен като Дейвид Чисора срещу Кубрат Пулев, но засега само с лексиката на опозиционер.

COMMENTS

WORDPRESS: 0