Криза в отношенията! София привика Секизкьок, Анкара – Чолаков

Криза в отношенията! София привика Секизкьок, Анкара – Чолаков

24rodopi.bg/Общество Криза в отношенията София-Анкара, българският посланик е привикан в турското външно министерство. Това пишат медиите в Турция в

24rodopi.bg/Общество

Криза в отношенията София-Анкара, българският посланик е привикан в турското външно министерство. Това пишат медиите в Турция в нощта срещу 19 ноември.

Изселническият вот в Турция и реакциите в България станаха причина в четвъртък в българското външно министерство да бъде привикана Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция у нас. Постоянният секретар на българското МВнР Иван Кондов се срещна с Айлин Секизкьок, за да обсъдят предстоящия втори тур на президентските избори. Припомняме, че над 91 000 нашенци в Турция гласуваха за президент и парламент на 14 ноември в откритите секционни избирателни комисии в 19 турски града.

Часове след разговора Кондов-Секизкьок, българският посланик Ангел Чолаков бил извикан в турското външно министерство. В турските медии отбелязват, „че привикването на посланика идва след думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който вчера обяви, че Турция се меси в българските избори“.

Пред Чолаков турските дипломати отхвърлили твърденията, че държавни институции се месят по някакъв начин във вътрешните работи на България. В позицията си те посочват, че посрещат с неразбиране привикването на турския посланик с неоснователни твърдения, отбелязва ТРТ.

На срещата било посочено, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков е била връчена нота.

Снимката от изборния 14 ноември в Турция е на Анадолската агенция

COMMENTS

WORDPRESS: 0