Крави като модели за списание! Чиновници вбесяват стопани – снимат говедата и от 219 признават… 20

Крави като модели за списание! Чиновници вбесяват стопани – снимат говедата и от 219 признават… 20

24rodopi.bg/Регион Тежко е да си животновъд в българската ЕС действителност. Животните се превръщат в модели за списание. Чиновници пък мотаят стоп

24rodopi.bg/Регион

Тежко е да си животновъд в българската ЕС действителност. Животните се превръщат в модели за списание. Чиновници пък мотаят стопани с „Идваме да ви снимаме добитъка, ама… тия дни“.

„Първо баща ми имаше проверка на 20-ти октомври минала година. Четвъртък и петък снимахме козите и голяма част от кравите, останаха още няколко крави, които не бяхме успели да ги докараме до обекта. Проверяващият каза за останалите, че ще дойде понеделник да ги снима, обаче той дойде във вторник. Кравите бяхме ги докарали още събота и го чакахме 3 дни. Проверяващият дойде вторник след обяд и почна да обяснява, че началничката му се карала, защо не е приключила още първия ден проверката и отказа да снима животните. След около час разговор проверяващият се съгласи да снима животните и си тръгна. След два дни се видях с него и попитах какво е станало с последните снимки, дали началничката е признала, той ми отговори, че не ги е показал, защото щяла да му отреже главата“, разказва в писмо до 24rodopi.com стопанин от Момчилградско. 

„После с баща ми ходихме при началничката да ни даде възможност да се снимат останалите животни, тя отказа. Говорихме и с директора, той ни каза, че такава възможност няма да се дава и трябва да чакаме резултатите от проверката и ако не ни харесва, да обжалваме. Ние, чакайки да ни се обаждат за резултатите, майка ми един понеделник получава обаждане, че утре ще има проверка. Същия ден късно след обяд и баща ми получава обаждане за проверка на следващия ден. Баща ми отговори, че без това го проверяват, а проверката не е приключила. Защо му се звъни късно, след час се стъмнява, как да събере животните, които са на километри разстояние, проверяващия отговаря, че не го интересува“, обяснява животновъдът. 

На следващия ден пристигат четирима проверяващи. „Един за майка ми и трима за баща ми. Ние сме семейство и нашите животни се гледат заедно, имаме два обора, които са на около 150 метра разстояние един от друг. Животните не ги делим, че това е на майка ми, а други на баща ми, просто животните са свикнали в определени обори и са смесени. Проверяващите искаха да ги разместим, че обектът на баща ми по GPS координати се водел в долния обор. Ние обяснихме, че това са диви животни- късорого родопско говедо предимно се отглежда пасищно и голяма част от годината са на къра и далеч от обекта. През есенните месеци всичко е изсъхнало, няма паша за животните, и те се отдалечават от обекта на десетки километри. Предния ден до полунощ аз и моето семейство събрахме животните, обадиха ни се много късно, което не е правилно и мисля, че е умишлено. Проверяващите настояваха да ги разместим животните, ставаше въпрос за около 270 говеда, диви. Физически не беше възможно да ги разместим, защото щяха да избягат. После двамата проверяващи се разбраха единият да снима в единия обор, а другият в другия, без значение на кого са кравите и после да си разменят снимките, реално животните бяха там. След седмица проверяващият на баща ми звъни, че от 219 животни е установил само 20. Попита как така, нали ги снимаха, не е ли взел снимките от колегата си, той отговорил, че началничката не е разрешила да се прилагат снимките. Проверяващият на майка ми по същия начин казва, че е установил само 15 крави от 47 и че началничката не е разрешила да се прилагат снимките. После получихме доклад от проверката и в доклада на майка ми пише в графа забележки, че експертът е установил 15 крави и 160 крави на друг собственик! Всъщност другият собственик е баща ми, това показва много ясно, че всъщност животните са били в обекта. Те направиха така, че уж ние нямаме животни. После разбирам, че другият обор също попада в обхвата на същите GPS координати, т.е. те нямали никакво основание да откажат да снимат животните. После писахме възражение до Фонд земеделие София, че искаме нова проверка, но ни отговориха, че проверката била коректна и няма да има нова“, описва случаят стопанинът от Момчилградско. 

Категорично животновъдите са убедени „Това не е нормално“. И допълват, че на други обекти се дават по 20 дни за проверка. Намекват също, че „началничката има роднински връзки с някои стопани“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0