Край на маските от 1-ви април!

24rodopi.bg/Общество Противоепидемичната обстановка у нас няма да бъде удължена след 31 март. Това оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

24rodopi.bg/Общество

Противоепидемичната обстановка у нас няма да бъде удължена след 31 март. Това оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета.

От 1 април отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Обрат! Маските на закрито и в градския транспорт остават! – четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0