Корупцията отреди: Разделени семейства и мераклии за палати

Жельо МИХОВ/24rodopi.bg/Общество „Баварецът“ лети и вдига шум като съборите в три села. Оставя част от гумите по асфалта. Дъни музика. Фики и Азис се

Жельо МИХОВ/24rodopi.bg/Общество

„Баварецът“ лети и вдига шум като съборите в три села. Оставя част от гумите по асфалта. Дъни музика. Фики и Азис се прегръщат с гласове. Водачът вее дълъг перчем, поглажда гъстата брада и зяпа в двете посоки, дали е предизвикал необходимото внимание.

Иска неистово да го зяпат с отворени уста. По баирите нямаше кой. Бабите само цъкаха с език. Сега бе моментът…

Той иска, той може, той жадува за това, но…

 

Всички мераклии за палати и дворци са се научили изпървом да предизвикат внимание, а после да… слугуват.

 Правят го до завидни висоти добре. Кланят се, лижат, разтриват-я уши, я топки. Така се става Голям човек. Когато си човек на човека на Големия човек.

Такава простотия чували ли сте? Разбира се. Всеки е на някого, всеки на някого облизва интимностите. Други пък ги знаят същите тези срамотии, но си мълчат, с цел дивидент някакъв.

 

Държавата на милионери и милиардери слуги.

 Бутнете си парите в задния…

Корупцията в България се измерва с усещане

Усет, сетива, настръхване на кожата. Такива работи. Докладите на всякакви институти за изследвания. Тя няма мерило. Не може да се постави на кантара и да се отчете нейната тежест. Тя само се усеща.

Според докладите обаче, корупцията в страната ни държи челото в Европейския съюз.

И без тях, нашенци могат да определят параметрите й. Попитайте първия срещнат човек на улицата и той ще разкаже. Тъжната история на пропадналата държава. Ще разкаже, че на рушвет са готови от чистачката в малката администрация, та дори то Главния. Който и да е той.

 

Всеки докопал се до властта бай Ганьо започва да върши едно и също.

 Едно кило корупция тежи тонове повече от едно кило открадната ръждясала арматура. За едното обаче наказани няма, а за другото лежат безброй много хора по панделите.

Инвеститори? Нима те не знаят как стават нещата тук? Затова и ги няма. „Присъстват“ в заплатите на разни чиновници из агенции, чието съдържание се изчерпва при рев след уволнение.

Корупцията е най-големият тумор в страната ни. Той е метастазирал навсякъде. Тази зловодна гнилоч ни запрати на последните места по всички класации. Тя предопредели жизнения ни стандарт, близък до африканско племе. Тя изгони милиони да търсят нормалност в чужди държави, колкото и тук все да я връщат и рестартират.

Корупцията сътвори разделените семейства…

COMMENTS

WORDPRESS: 0