Комисионна или “наша фирма“?! МФ отпуска пари на всяка община, емисари тръгнаха на лов за наивни кметове

Комисионна или “наша фирма“?! МФ отпуска пари на всяка община, емисари тръгнаха на лов за наивни кметове

24rodopi.bg/Общество По предложение на Министерството на финансите /МФ/ правителството ще одобри днес поне по един приоритетен проект на община, като

24rodopi.bg/Общество По предложение на Министерството на финансите /МФ/ правителството ще одобри днес поне по един приоритетен проект на община, като повечето ще получат по над 1 млн. лева за реализацията. Емисари, които разполагат с информация за голямото харчене, вече обикалят страната и се опитват да измамят кметове, като спекулират с имена на министри и депутати, за да си осигурят комисионна или уреждане на тяхна фирма за изпълнител на проекта.

Това научи 24rodopi.com от запознати с измамната схема на “ловците на измамници“, които се представят за консултанти.

Нито един от тези “ловци на наивници“ няма принос за отпускането на средствата, но разполага с информация от институциите, която още не е стигнала до общините.

В случая с предстоящото отпускане на милионите, решението е изцяло на финансовото министерство, но по схема, прилагана от години, манипулаторите търсят контакт с общински кметове, като им обясняват, че парите ще бъдат преведени на съответната община само при изпълнено условие – срещу съответната комисионна, ако пък тепърва предстои избор на изпълнител чрез конкурс, това да е фирма, която консултатът ще посочи.

Министерството на финансите е изискало от общинските администрации детайлна информация – каква проектна готовност имат общините, данни за готовите проекти, издадените строителни разрешения за тях, дали е избран изпълнител по проведена поръчка по закона обществените поръчки. Освен това, от ръководеното от вицепремиера Асен Василев ведомство настоявали кметовете да подредят проектите съгласно приоритетите на общината и степента на тяхната важност. Всяка община трябвало да посочи три проекта в сферата на техническата инфраструктура, а в образователната инфраструктура – неограничен брой проектни предложения.

Междувременно регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обяви списък с одобрените общински проекти за финансиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Самият той е ограничен да подписва договори за изпълнение на проекти на стойност до 900 000 лева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0