Комисия ще определи 20 съдебни заседатели за Окръжен съд, мандат 2022-2026

Комисия ще определи 20 съдебни заседатели за Окръжен съд, мандат 2022-2026

24rodopi.bg/Кърджали Временна комисия, определена от Общинския съвет в Кърджали, ще проведе процедура за определяне на 20 съдебни заседатели за Окръж

24rodopi.bg/Кърджали

Временна комисия, определена от Общинския съвет в Кърджали, ще проведе процедура за определяне на 20 съдебни заседатели за Окръжен съд за мандат 2022-2026.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив, е поискал от Община Кърджали откриване на процедура за определяне на кандидати за съдебни заседатели в Окръжния съд.

Съдебният заседател не е съдия, но е равностоен член на състава, разглеждащ и решаващ делата.

Съдебните заседатели са представители на обществеността в съдебната зала. Те имат равен глас със съдията и може да застанат на различно от него становище при определянето на крайният съдебен акт. Ако съдията не е съгласен с тях, се изготвя „особено мнение“ в мотивите по акта.

Съдебните заседатели участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода. В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседатели. Ако предвиденото наказание в закона е не по-малко от 15 години лишаване от свобода, съдебният състав е трима съдебни заседатели и двама съдии.

COMMENTS

WORDPRESS: 0