Колко променен ще бъде премиерът Кирил Петков след срещата с Ердоган? И към кого?

Колко променен ще бъде премиерът Кирил Петков след срещата с Ердоган? И към кого?

24rodopi.bg/Политика/Коментари Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съ

24rodopi.bg/Политика/Коментари

Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система.

В това изречение мнозина наблюдатели усещат мирис на предстояща голяма новина в България. То бе разпространено от пресцентъра на Министерски съвет след проведената вчера в Анталия срещу между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и българския премиер Кирил Петков.
Без добавено име или имена, фразата е просто част от протоколната блага приказка на домакина към госта.
Защото всички в България са „За“ съдебна реформа. Управляващата коалиция действа час по-скоро да стартира този процес. Изразът „съдебна реформа“ в ДПС е по-оборотен дори от взетите заедно 4 формации в управлението. Дори ГЕРБ декларират, че са готови на разговори за съдебна реформа, но с условие „без празни приказки“.
Констатирайки това, логично е да очакваме от ердогановото „браво“ интерпретации а ла „Интересът клати феса“.
Българският политически елит много обича да коментира Ердоган. Турският президент нито чува, нито отговаря. Или поне мълчи. Мълчи той, а и екипът му по темата „България“ отдавна нито знаково се движи, нито знаково говори.
Но Ердоган знае от А до Я какво се случва на българския политически терен. В това число и, че в момента в Народното събрание има едно позициониране на групите като продукт на изборните резултати и страха на някои да бъдат политически трупове при евентуални нови избори, но реално екипът на Ердоган, който следи в детайли какво се случва на север, му обяснява и друго. А това е: продължителността на мандата на избраните през ноември 2021-ва зависи от… мнозинството „Съдебна реформа“. Ама не това от изречението на Ердоган, а с добавените имена.
Тогава на пресмятащите вариантите на плаващи мнозинства може да им просветне, че в 47-ото Народно събрание най-големият възможен сбор не е този, който е „акуширал“ за сформирането на правителството на четворната коалиция, а за случването на съдебната реформа. Но не за тази, която говорят, а за тази, която мислят.
Не гледайте кой какво говори, а кой ще бъде в зала, кой как ще гласува.
Такова парламентарно плаване ще настъпи, такива странни отсъствия от зала, такова належащо ново калкулиране, че 47-ото НС ще заслужи мантията на „Туин Пийкс“, а големият въпрос ще бъде „Кой уби Лора Палмър/Съдебната реформа?“.
Колкото до Кирил Петков, той ще се пита „Абе, г-н Ердоган хубаво ме похвали, ама точно за кой вариант на реформата?“.
Има и друга опция, която обаче е невидима за масовия зрител на политика у нас. Променен Кирил Петков, други мохабети с ДПС и ГЕРБ, изненадващи ходове в парламента и… случваща се съдебна реформа, но с корекции на гръмките предизборни обещания.
След вчерашното преизбиране на Бойко Борисов за лидер на ГЕРБ и обявеният курс към предсрочни парламентарни избори, напъните за търсене на пресечни точки между бивш и настоящ премиери са излишни, говорим за кауза-пердута. С едно належащо вметване, разбира се. При Бойко Борисов всичко е предпоследно – и думите, и решенията.
Колкото до ДПС, там… очаквайте и неочакваното.

COMMENTS

WORDPRESS: 0