Кой уби Христо Ботев? Кой открадна парите на революционния комитет?…

Кой уби Христо Ботев? Кой открадна парите на революционния комитет?…

24rodopi.bg/Коментари На 2 юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев. Възпоменателни церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметни

24rodopi.bg/Коментари

На 2 юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев. Възпоменателни церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета революционер ще има в цялата страна.

На всеки 2 юни точно в 12 часа с минута мълчание и вой на сирени се отдава почит на героите, загинали за свободата на България.

По повод 146-ата годишнина от гибелта на Ботев в родния град на поета – Калофер, ще се състои митинг-поклонение. Преди това по традиция от Националния музей Христо Ботев с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Денят се отбеляза и с традиционното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан.

 

Колкото повече годините минават от Ботйовия подвиг, толкова по-яростни стават българските политици в желанието си да яхат (с извинение за използваната дума) 2 юни за целите си.

Вчера, днес, утре… едва ли нещо ще се промени.

Но днес за политиците стига толкова, тази дописка е за една нова книга за Христо Ботев.

 

Кой, как и при какви обстоятелства е убил войводата Христо Ботев? Вече век и половина този болезнен за историческата ни памет въпрос не е намерил своя ясен и категоричен отговор. Темата изследва и внукът на Ботев четник Искрен Красимиров в дебютната си книга „Да убиеш Ботев: мистерии, спомени, лъжи“, която днес ще бъде официално представена.

„От многократните ми проучвания на терен във Врачанския балкан имах възможността да се уверя, че Ботев загива след приключване на сражението, в условия на настъпващ мрак. Загива на 2 км. от своята, чета, която е отишла да пие вода Крушовското кладенче. Така, че версията за заблуден куршум, черкезки куршум или за самоубийство, едва ли не издиша. И, за съжаление, Ботев е станал жертва на приятелски огън на свои „приятели“ от четата“, споделя авторът пред Българското национално радио.

И още:

„Много хора казват „Не пипайте Ботев. Оставете го с подвига му в народната памет, за да не се развенчава ореолът му“. Аз мисля, че напротив – откривайки истината, ние ще придобием още повече информация за блясъка на ореола на Войводата. Защото се оказва, че той е тръгнал да посреща турския куршум, а всъщност среща предателския, което за мен го прави два пъти по-голям герой. Защото знаем още библейския модел е, че за да има герой в лицето на Исус Христос, трябва да има и предател в лицето на Юда. При Левски историята се повтаря. Новото в моята книга е разглеждането на убийството на Ботев само като една малка част от същинския, за мен гигантски заговор в четата, в дъното на който стои първата корупционна афера в новата ни история. В нея гюргевските апостоли Никола Обретенов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов злоупотребяват с една огромна сума пари, внесена от Врачанския революционен комитет за покупка на оръжие за предстоящото въстание, Априлското. Оръжие не е закупено, не е доставено на врачани, парите потъват в джобовете на въпросните дейци. Оттук Враца не възстава, оттук Ботев се заканва да търси виновниците. И за мен Войводата и останалите пет жертви от щаба на четата са станали необходимата жертва пред заговорниците, изправени пред революционната необходимост – или ние, или те“.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0