Кой открадна стената, катили?

24rodopi.bg/Общество Тази снимка от катастрофалното земетресение в Турция набира популярност през последното денонощие, на много места в туитър е оза

24rodopi.bg/Общество

Тази снимка от катастрофалното земетресение в Турция набира популярност през последното денонощие, на много места в туитър е озаглавена само с „Катили!“ (убийци) и показва начина  и качеството на строителството. При строежа на сградата към съседната кооперация дори не е построена стена – изполвали са за икономии калкана на комшиите. Снимката е от град Антакия/Хатай.

„В Турция започват арести. „Джумхуриет“ пише, че всички сгради, построени от фирмата Melşa İnşaat, собственост на Шахин Авшароглу, областен лидер в Кахраманмараш на управляващата ПСР на президента Реджеп Таип Еродоган , са се срутили и са се превърнали в гробници за стотици. Само в комплекса „Bad-ı Seba“, построен от партийния лидер, разрушените апартаменти са 140. Авшароглу си е закрил профилите в социалните мрежи. „Джумхуриет“ съобщава също, че Главната прокуратура на Адана е издала заповед за задържане на 62 души в рамките на разследването, извършено във връзка със сградите, разрушени в града в резултат на земетресението“, пише журналистът Красимир Крумов.

Както вчера 24rodopi.bg писа, задържан е Мехмет Яшар Джошкун, изпълнителят на модерния комплекс Rönesans Residence в Хатай, който е напълно разрушен от труса,  ив който е живяла 28-годишната Айлин Канмаз и семейството й. Срутили са се всичките 240 апартамента. Джошкун е арестуван на летището при опит да напусне страната от летище „Сабиха Гьокчен“ в Истанбул, имал билет за Черна гора, където има консултантска фирма. Турските телевизии показват кадри от задържането в точката за граничен контрол на летището.

В Никозия е задържан Хасан Алпаргюн, съсобственик заедно с баща си на друга компания, построила голяма част от разрушените сгради в Адана, в частност широко рекламирания комплекс Alpargün. Баща му не е открит, но синът е задържан, но казва, че някои от разрушените сгради са строени, когато той е бил на 5 години и няма как да носи отговорност за тях. Възможно е турските власти да търсят и изкупителни жертви, за да отвлекат вниманието от себе си.

„Построен преди една година луксозен жилищен квартал, на който се възхищаваха всички, беше видян да се руши на живо по телевизията. Не само един блок, целият се срути. Как можа да се случи това? Общината, надзорът, архитектът, инженерът и разбира се, изпълнителят, няма ли ги? Мислехме, че след земетресението от 1999 г. в началото на 2000 г. са направени промени в разпоредбите и построените оттогава сгради са безопасни. Какво стана? Едногодишни, двегодишни, тригодишни, четиригодишни постройки са разрушени при земетресението. Къде е държавата, законът, наказанието за тези, които си затварят очите за престъплението? Разпитайте предприемача, архитекта, инженера, отговорника за надзора, длъжностното лице, което е подписало разрешителните в общината за този строеж. Според мен това е убийство, но разбира се, юристите ще кажат по-добре. Защото ако едно извършено престъпление остане без наказание, хората ще кажат „печалбата остава за престъпника“ и престъплението ще продължи да се извършва. Ние наистина не съдихме виновниците за земетресението от 1999 г., при което загинаха десетки хиляди наши хора, ако изключим Вели Гьочер, изпълнителя, който беше осъден на показен процес. Не забравяйте, че ако едно престъпление остане ненаказано, други ще продължат да го извършват“, гласи коментар на одринския журналист Мурат Саваш в „Худут“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0