Когато законът не се спазва, а здравето е застрашено…Мирни протести от днес до 23 май в Белащица заради кариерите

Когато законът не се спазва, а здравето е застрашено…Мирни протести от днес до 23 май в Белащица заради кариерите

24rodopi.bg/Регион Поредица от мирни граждански протести започват жители на село Белащица. Протестите започват в 8.00 ч. и продължават до 20.00 ч. вс

24rodopi.bg/Регион

Поредица от мирни граждански протести започват жители на село Белащица. Протестите започват в 8.00 ч. и продължават до 20.00 ч. всеки ден от днес до понеделник, 23 май, включително.

Кариерите, които от години нанасят еко щети на няколко населени места в Родопската яка и създава здравословни проблеми на местното население, все още работят. Целта на серията дни на протеста е да се прекрати всякаква дейност по добив, преработка и извозване на инертни материали от територията на 2-те кариери с изтекли концесионни договори.

Организаторите от инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ настояват и  за включване на 2-та близки водоизточника във водопреносната мрежа на селото и за създаване на санитарна зона около 3-тия водоизточник в района на кариерите.

Протестите за спиране на работата на кариерите в Белащица продължават вече 4 години.

Две министерства – на енергетиката и на околната среда и водите мълчат оглушително по проблема с кариерите в Белащица, а единият от концесионерите – „Европейски пътища“ методично продължава да работи и да извозва материали с камиони, въпреки, че концесията изтече. Огромните товарни машини разтърсват селото и трошат пътя, разнасят прахоляк върху хора и къщи.

Над пътя за Гълъбово се надвиснали огромни купчини с готов за извозване надробен строителен материал. Притеснени сме, защото тези камари с камъни сякаш растат с всеки ден, може да се изсипят върху преминаващи автомобили, опасяват се гълъбовци, които ежедневно минават оттам, за да се приберат вкъщи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0