Когато в Европа сме най-бедните, но в Одрин разчитат на нашето пазаруване…

Когато в Европа сме най-бедните, но в Одрин разчитат на нашето пазаруване…

24rodopi.com/Общество Нашенци изпразниха рафтовете на маркетите в Одрин. Това съобщават самите пазаруващи в турския град в петък, събота и неделя, ка

24rodopi.com/Общество
Нашенци изпразниха рафтовете на маркетите в Одрин. Това съобщават самите пазаруващи в турския град в петък, събота и неделя, като публикуват и снимки в групата „Кърджали Днес“ във Фейсбук.
„Когато чуеш, че лирата е паднала до 11 стотинки, или, че 1 лев е 9,44 лири, положението става „юруш към известната верига за хранителни продукти в Одрин“, пише един от тях.
„Нищо, че сме най-бедните в Европа. Левът върши много работа от другата страна на Капитан Андреево“, казва друг нашенец след завръщане от поредния уикенд на голямото пазаруване с малко пари.
Междувременно главната турска бизнес асоциация призова правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от противоречивата си парична политика, базирана на ниски лихви, която доведе до срив в стойността на турската лира, и за завръщане към „правилата на икономическата наука“.
Лирата падна до рекордно ниско равнище от 17 лири за един щатски долар в петък, след като централната банка реши за трети пореден месец да понижи основния лихвен процент.
В изявлението си ТЮСИАД (Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени) предупреди правителството за негативните последици от политиката на ниски лихви, като добави, че икономическите затруднения вредят на бизнеса и гражданите, предаде БТА.
„В резултат на нестабилността, която изпитваме в последно време, стана ясно, че изпробваните цели на сегашната икономическа програма няма да бъдат постигнати“, се посочва в декларацията.
Според ТЮСИАД след предприетите досега действия в рамките на новия икономически модел е била създадена среда на недоверие и нестабилност. От организацията твърдят, че този модел може да причини „много по-големи“ проблеми в бъдеще.
„Дори износът, който следваше да е най-облагодетелстван от това, търпи негативи от новата среда“, пише още в декларацията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0