Когато натиснати от банките дават под наем дори мазетата си, колко са призрачните апартаменти в Кърджали?

Когато натиснати от банките дават под наем дори мазетата си, колко са призрачните апартаменти в Кърджали?

24rodopi.bg/Кърджали „България е уникална с имотния си пазар, а Кърджали е направо върха. Тук на глава от населението има най-много придобити нови

24rodopi.bg/Кърджали

„България е уникална с имотния си пазар, а Кърджали е направо върха. Тук на глава от населението има най-много придобити нови жилища, които попадат в категорията „призрачни апартаменти“. Никой никога не ги е обитавал. Някои са на 10, че и на повече години.

Когато в страните, където доходите са в пъти по-високи, а стандартът на живот е мечта за нас, притиснати от банките се принуждават да дават под наем стая в това ипотекирано жилище и дори мазето, докато в Кърджали положението продължава да е „купувам, да има“. Интересен кърджалийски феномен“, споделя пред 24rodopi.com собственик на агенция за недвижими имоти в града край Арда.

Коментарът му е предизвикан от новина на “Блумбърг“, че собственици на имоти в САЩ търсят съквартиранти, за да си плащат ипотеките.

Сега, когато средната лихва по ипотечните кредити в САЩ надхвърля 5%, а цените на жилищата са на рекорден връх, жилищната собственост изглежда все по-недостъпна, особено за младите хора, купуващи жилище за първи път. Затова някои американци отдават под наем стаи или мазетата си и използват допълнителните доходи, за да компенсират разходите.

Практиката, която отдавна е възприета във Великобритания и други страни в Европа, се разпространява и в САЩ, където броят на купувачите, обмислящи да отдават стаи под наем, е нараснал до 31 на сто през 2021 г. спрямо 24 на сто две години по-рано, показват данни на имотния портал Zillow.

За някои американци допълнителните доходи от наеми са единственият начин да си позволят да плащат ипотечните си кредити и сметки, които нарастват чувствително заради ускоряващата се инфлация.

„Защо хилядите “призрачни апартаменти“ в Кърджали не носят полза, доходи на собствениците им? Дори не се знаят колко точно са празните жилища във „Възрожденци“. Вярно, че пазарът за наеми в Кърджали е доста свит, за разлика примерно с Пловдив, където едно жилище, отдадено под наем, се изплаща за 12-14 години, но да държиш празен апартамент – в това няма логика, меко казано“, твърди брокерът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0