Кога жилищата в Кърджали ще станат недостъпни за населението? Не и през 2022-ра

Кога жилищата в Кърджали ще станат недостъпни за населението? Не и през 2022-ра

24rodopi.bg/Кърджали/Общество Кога жилищата в Кърджали ще станат недостъпни за населението? Колко лева за кв. метър е „таванът“? Въпроси, на които о

24rodopi.bg/Кърджали/Общество

Кога жилищата в Кърджали ще станат недостъпни за населението? Колко лева за кв. метър е „таванът“?

Въпроси, на които отговори търси всеки участник на пазара за недвижими имоти – инвеститори, строители, доставчици на строителни материали, брокери, търсещи жилища, дори и вече станали новодомци.

„От години Кърджали е в Топ 5 в страната по строеж и продажби на нови жилища. От този момент до днес все се казва, че цените са високи, а те все растат и все има повече търсене, отколкото предлагане. За всеки сезон, година или две, има нещо специфично. Миналата година, а се очертава това да е и през 2022-ра. Казва се инфлация. Ако имаш 100 000 лева спестени пари и продължаваш да печелиш добре, винаги е по-добре да ги инвестираш в имот, вместо да ги оставиш инфлацията яваш-яваш да ги изяде. Затова прогнозирам, че въпреки високите цени на имотите в Кърджали, те ще се продават и това лято“, коментира пред 24rodopi.com собственик на една от оборотните агенции за недвижими имоти.

„Притесняваме се, че жилищата ще станат толкова скъпи, че ще са недостъпни за населението“, казва Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи. Констатациите на Асоциацията са, че има ръст на цените, но и на продажбите. Хората искат да съхранят спестяванията си заради огромната инфлация, подчертава Шопов. И добавя: „Това е единственият механизъм да се съхрани стойността на парите. Предвиждаме следващите месеци цените на имоти в София да скочат между 15 и 18% заради инфлацията. Очаква ни цялостно сериозен ръст на имотите – около 20%“. Според него, вече е преодолян недостигът на материали, но проблем е неяснотата на цените.

Между 950 и 1 100 лева за кв. м. се движат цените на жилищата в най-големият кърджалийски квартал – „Възрожденци“, в първата половина на април. В централната част на Кърджали продавачи смело се пробват на 750 евро за квадратен метър, но сделки се изповядват на доста по-ниски цени. Преди дни апартамент в 20-годишна кооперация в идеалния център на Кърджали бе продаден на цена от 534 евро за квадратен метър.

„Високи са цените, но жилищата се търсят. Дизелът вече е 3 лева и 10 стотинки, но колите не са спрели, напротив, има задръствания. Освен това, вярно е, че много хора трудно връзват двата края, но пък други се терзаят как да си опазят парите от инфлацията“, казва още кърджалийският брокер.

COMMENTS

WORDPRESS: 0