Коалицията на Кирил Петков ще спечели мандат в Кърджали, ако водач на листата на „Продължаваме промяната“ е Даниел Делчев

Коалицията на Кирил Петков ще спечели мандат в Кърджали, ако водач на листата на „Продължаваме промяната“ е Даниел Делчев

Политическите сили в Кърджали са много притеснени за прословутия 5-и мандат, след като бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев обявиха н

Политическите сили в Кърджали са много притеснени за прословутия 5-и мандат, след като бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев обявиха новия си политически проект „Продължаваме промяната“. Задават си въпроси: „От коя партия най-много гласове ще „откраднат“ – от ГЕРБ, ИТН, или БСП?“, „Колко гласа от етническите турци може да вземе тази нова коалиция?“ и т. н.

Шестима претендиращи да я разбират българската политика започнахме спор покрай този въпрос, докато той накрая доби следния вид:

Кой трябва да води листата на „Продължаваме промяната“ в Кърджали, за да спечели коалицията мандат тук?

Факт е, че от първите демократични избори в България етническите турци в Кърджалийско масово гласуват за ДПС. И това не е толкова заслуга на Движението, което въпреки участието си в изпълнителната власт доста дълъг период, не успя да запази поминъка на хората си. Не знам какви анализи правят в централата, но земеделието и тютюнопроизводството бе унищожено, обучението на турски език бе сведено до нулата, културните прояви се ограничиха до читалищни дейности. Младите бяха принудени да търсят препитание в чужбина.

Заслугата е на останалите партии, които дават много повече от ДПС за капсулирането на етническия вот.

През всичките тези години нито една партия не издигна етнически турчин на избираемо или поне представително място в партийните си листите. Нито пък в партийните си ръководства. С изключение на Назми Мюмюн, който се издигна до член на Националния съвет на БСП. Все едно турският етнос не съществува – така излиза при прочита на листите на другите партии и организационната им дейност в смесените региони.

Според последното преброяване от 2011 г. в страната има 588 318 българи с турски произход, приблизително 8,8% от населението,  което ги прави най-голямото етническо малцинство в страната.

Как пък не се намери един кадърен човек с турски етнически произход сред тези близо 600 хиляди души, който да има възможността да ги представлява!?

Въпросът дали и доколко „Харвардският тандем“ ще спечели гласове от етническите турци зависи от това дали ще се разчупи описания по-горе стереотип на мислене и дали ще предложат в екипа си етнически турци – успешни в професията си, неоцапани политически, почтени.

Разбира се, етническият произход не е задължително условие. Нито пък квотният принцип по етническа принадлежност е свещена  крава в политиката.

Достатъчно е човекът, издигнат да представлява народа, да е почтен, кадърен и свестен и най-малкото да уважава и цени всички хора, а не да бълва етническа ненавист и злоба като един друг водач на листа от предходните парламентарни избори.

Има ли такъв човек на местно равнище и ще го забележи ли коалицията „Продължаваме промяната“?

Отговорът на първия въпрос е: Има. А на втория – президентът Румен Радев вече го забеляза и го направи областен управител на Кърджали.

Става дума за Даниел Делчев. Кирил Петков вече обяви, че коалицията около него се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки принципите на нулева корупция и спиране на изтичането на държавен ресурс по непрозрачен начин. Като основни цели посочиха „създаването на икономическа среда, която да подпомага свободното развитие на малкия и среден бизнес, привличането на стратегически, високотехнологични инвестиции, справедливо и балансирано разпределение на средствата на държавата и върховенство на закона”.

А Даниел Делчев в биографията си има стаж като експерт „Мониторинг на програми и проекти“ в Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Освен това, повече от 20 години развива успешен частен бизнес в сферата управление на  проекти. Разработвал е европроекти за повечето фирми и институции в региона – от етапа на кандидатстване до етапа на приключване на проекта и управлението му. Има богат опит и в държавната администрация.

От 20 май 2021 година Делчев, който дотогава бе общински съветник в Кърджали от листата на БСП, е  назначен за областен управител на Кърджали по предложение на президента Румен Радев.

На местни избори’2019 Делчев бе единственият мажоритарно избран общински съветник от областите Кърджали и Смолян и може да се счита за надпартийна фигура, тъй като никога не фигурира в листата на столетницата с кандидати за парламентарни и местни избори, но пък гражданската подкрепа за него е голяма. Ако имаше проведено социологическо проучване на територията на област Кърджали, то вероятно Делчев щеше да се окаже единствената одобрявана политическа фигура в областта. Досущ като президента Радев.

И Делчев не остана незабелязан от президента Радев, който го лансира на поста областен управител. Един от малкото областни управители в страната, който не е работил в системата на МВР и въпреки това област Кърджали успя са се нареди сред отличниците в пресичането на търговията с гласове заедно с Варна, Враца и Пловдив, обявени на брифинг лично от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За краткото време, през което заемаше поста на областен управител, Делчев успя да се справи с гарантирането на честни и прозрачни избори. Той винаги е заявявал, че държи на гражданската, а не на политическата подкрепа, поради което често е наричан от опонентите си популист. С известна доза на завист. Но и гражданското общество може да бъде доволно от него, защото Делчев каза „Стоп!“ на поскъпването, защото наскоро Делчев каза „Стоп!“ на поскъпването на водата в Кърджали, отказвайки да съгласува бизнес плана на водното дружество. Той стори това в качеството си на председател на „ВиК“ асоциацията и позовавайки се на чл. 198 м, ал. 2 от Закона за водите. Според плана на дружеството, цената на доставяната услуга до 2022 година трябваше да стане 2,99 лева с ДДС, а до 2026 година – 4,71 лева с ДДС.

Като областен управител Делчев не тръгна да прави чистки, като обясни, че за него е важен професионализмът на служителя,

а не политическата му принадлежност. След като зае поста на областен управител, той трябваше да напусне Общинския съвет. Гражданското общество загуби много от това. Единственият общински съветник, който даряваше заплатата си за благотворителни каузи. Отстояваше гражданските искания с доблестно, честно, морално и човешко отношение, отправяйки питания  и сигнали до кмета, мотивирано  защитавайки интересите на гражданите в местния законодателен орган.

Ще бъде ли отнет от кърджалийската общественост Даниел Делчев в полза на по-доброто управление на държавата на национално ниво, или ще продължи да ръководи областта, ще разберем скоро. До 12 октомври всички кандидатури за президент, вицепрезидент и депутати ще бъдат ясни.

Стоп! Нали настояваше етнически турчин да е водач на недепесарска партия!?

Този въпрос ми зададе един от другите в нашия спор. Отговорих му: Да, така е. И съм убеден, че Кирил Петков има в екипа си млади турци, които са учили на Запад и успяват в живота със собствени сили, без партийни протекции, но няма време за експеримент с непознати лица на кърджалийски терен. В 9-и многомандатен избирателен район е различно. Трябва честен, свестен и известен. И във форма за победа!

Смятам, че с Даниел Делчев коалицията „Продължаваме промяната“ ще пробие.

 

Ерхан Алемдар, политически анализатор,

Берлин – Кърджали

 

24rodopi.com

Бележка: Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата

COMMENTS

WORDPRESS: 0