КНСБ: Само 3% ръст на заплатите в Кърджалийско, професионалистите си тръгват, вече има недостиг на шофьори

КНСБ: Само 3% ръст на заплатите в Кърджалийско, професионалистите си тръгват, вече има недостиг на шофьори

 24rodopi.bg/Икономика/Регион „В реалния сектор има застой на покачването на работните заплати, включително и в нашия регион, но докато за страната в

 24rodopi.bg/Икономика/Регион

„В реалния сектор има застой на покачването на работните заплати, включително и в нашия регион, но докато за страната в реалния сектор възнагражденията са се покачили с около 13-14 процента, то в област Кърджали те се задържат с увеличение от едва два – три процента според едно изследване на Националния статистически институт“, твърди пред БТА Иванка Караколева, координатор на Регионалния съвет (РС) на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в Кърджали.

По думите й този застой ще доведе до изтичане на професионална работна ръка и глад за квалифицирани специалисти. Караколева коментира, че в региона вече има недостиг на шофьори, защото отиват да работят в чужбина за много по-високи заплати. Недостиг се наблюдава и в машиностроителните предприятия.

В региона повечето работещи в реалния сектор се осигуряват на минимална работна заплата, гласи констатацията на синдиката. Ръст се наблюдава в работните заплати на общинските служители, а в училищното и детското здравеопазване, считано от 1 май, възнагражденията са достигнали 1450 лв.

„Предстои ми среща през идната седмица със синдикалните членове, някои от които вече са си стегнали редичките и чакат дата за протест. Нямаме други искания освен защита доходите на хората, за да може със заплатата, която получават, да си покриват сметките и да се хранят нормално“, коментира още председателят на РС на КНСБ в Кърджали.

По думите й кърджалийските синдикалисти няма да инициират местен протест, а ще се включат в националния такъв, за да не се възползват партиите от тях в условията на предизборна кампания.

COMMENTS

WORDPRESS: 0