Кметовете искат 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд

Кметовете искат 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд

24rodopi.bg/Кърджали Сдружението на общините предлага 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд. Обмисля се и 3-годишна програ

24rodopi.bg/Кърджали

Сдружението на общините предлага 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд. Обмисля се и 3-годишна програма, която да финансира всички проекти останали в резервния списък.

„Тази идея е много интересна, дори екзотична. Тя е на принципа на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Прекрасно звучи, стига да може да се намери финансиране. Програмата тръгна с идеята да се убедят хората, че сградите им може да се ремонтират по начин, по който да са енергийно ефективни, това да им спести финансови средства и да живеят в една по-добра среда. Програмата постигна това наистина, след извършените ремонти, нещата изглеждат доста добре на пръв поглед и затова има интерес към нея. Друг е въпросът, че до момента изпълнените проекти подлежат на повторно енергийно обследване, което трябва да покаже какъв е ефектът от всичко свършено до момента“, заяви председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов в студиото „България он еър“ .

„Идеята е работеща, ние кметовете не сме по екзотичните идеи, а по прагматични такива. Тъй като от над 3500 проекта са одобрени само 765, което е около една пета от всички, явно че програмата няма да може да стигне този обхват, какъвто беше първоначалният замисъл“, контрира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Затова от сдружението на общините предлагат няколко неща – там където има съмнение, че енергийните сертификати на сградите не са реални, да се направи проверка. Второто предложение е всички проекти от резервния списък да бъдат финансирани в следващите 3 години с привлечен ресурс от държавата.

Сред гражданите обаче има опасения, че може да се направи по-евтино саниране, в което да бъдат спестени средства и да не бъдат изпълнени целите.

„В основата на един проект е да се изпълни и да се контролира изпълненото. Аз апелирам към Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да влязат и да проверят изпълнените до момента проекти, за да се установи какво е постигнато като резултат, как е постигнато, какви материали са вложени и съответно да се направи повторното енергийно обследване, финансирано от държавата, защото не може да чакаме етажните собствености да събират пари, и да се даде анализ на тази програма какъв ефект дава“, допълни Миланов.

Както първи 24rodopi.com писа, само 8 жилищни сгради в Кърджали ще бъдат санирани по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ със 100 процента безвъзмездно саниране, други 35 блока попаднаха в резервни списък. Всички 35 ощетени сдружения на собствениците от Кърджали са подали възражения до управляващия орган по програмата.

Срок до 26 февруари в Кърджали: Втори етап „Искам саниране“, но с 20% самоучастие

COMMENTS

WORDPRESS: 0