Кметът на Кърджали участва в „В40 Balkan Cities Network“ в Истанбул

Кметът на Кърджали участва в „В40 Balkan Cities Network“ в Истанбул

24rodopi.com/Общество Кметът на Кърджали е сред участниците в Инициативата „В40 Balkan Cities Network“, която се провежда в Истанбул. На срещата, ин

24rodopi.com/Общество
Кметът на Кърджали е сред участниците в Инициативата „В40 Balkan Cities Network“, която се провежда в Истанбул.
На срещата, инициирана от кмета на мегаполиса Екрем Имамоглу, са поканени кметовете на по-големите градове в региона, на Белград, на Котор, на Подгорица, на Сараево, на Скопие, на Одрин, на Солун, на Тирана, на Атина, и много други.
„В първия ден бе взето решение за създаването на постоянен секретариат, който да свързва градовете по въпроси, свързани със Зелената сделка на ЕС, с цифровизацията, кръговата икономика, демокрацията, и др. Всички се обединихме около принципа на конференцията „Щастливи градове, щастливи хора“, пише в профила си във Фейсбук д-р инж. Хасан Азис. Той допълва: „Във втория ден на престижната конференция кметовете на градовете ще подпишем декларация с общите цели, визия и път на развитие. Освен по приоритетите на ключовата Зелена сделка на ЕС, с колегите се обединихме и по теми, свързани с демокрацията и спазването на човешките права, туризма, икономиката, за подкрепа на образованието, и за подкрепа на бизнеса като цяло“.
Следващата година конференцията ще се проведе в Атина, домакин ще бъде кметът на гръцката столица Костас Бакоянис.
„Предложих и България да бъде домакин на някоя от по-нататъшните срещи на престижната Инициатива. В своето изказване подчертах, че ние от българска страна ще съдействаме за разширяването на организацията с нови градове, и предложих в организацията да бъдат включени и различни местни университети, които да допълват и доразвиват темите и общите цели на организацията“, посочва кметът на Кърджали.

На снимката: Хасан Азис и Екрем Имамоглу

COMMENTS

WORDPRESS: 0