Кметът на Кърджали: 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност!

24rodopi.bg/Кърджали „24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство - защото честваме азбуката, която сме дали на света и се наре

24rodopi.bg/Кърджали

„24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме  сред признатите  народи на  Европа със самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция –  защото е най-дълго празнуване на уникалния празник в историята –  повече от 200 години. Духовност – защото е празник на културата, науката и знанието“, каза в словото си пред стотиците кърджалийци, дошли пред Паметника на освободителите, кметът д-р инж. Хасан Азис. 

Както вече 24rodopi.com писа, с шествие на представителните блокове на учебните заведения, в областния град започнаха тържествата по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По традиция шествието поведоха ученическият гвардейски отряд и фанфарният духов оркестър при Езиковата гимназия „Христо Ботев“ и мажоретният състав при СУ „Отец Паисий“.

Кметът награди 34 ученици в 4 възрастови групи, представили общината на национално и международно ниво. Връчи и една колективна награда.

С ежегодната „Стипендия Кърджали“ бяха отличени шестима абитуриенти. От тази година стипендията е еднократна и е в размер на две минимални работни заплати.

По-късно кметът връчи награди на 45 учители, директори на училища, детски градини, журналисти, дейци на културата, артисти и художници.

COMMENTS

WORDPRESS: 0