Кюфтетата Лютви Местан не ядеше сам

Кюфтетата Лютви Местан не ядеше сам

Нико Ников/24rodopi.bg/Коментари/Политика Депесари, достаджии, че даже и гюленисти имаше на приема на Генералното консулство на Турция в Пловдив за Д

Нико Ников/24rodopi.bg/Коментари/Политика

Депесари, достаджии, че даже и гюленисти имаше на приема на Генералното консулство на Турция в Пловдив за Деня на републиката. Само Лютви Местан го нямаше.

Голямата надежда на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (АКР) за пробив в българската политика, любимецът на някогашния турски посланик Сюлейман Гьокче – Лютви Местан, вече не е желан в Анкара, не го канят и в турските дипломатически представителства у нас. В същото време откъм Анкара текат едни такива локумени анонси и порции хабер за „дясната ръка“ на Местан, за „лявата“ му, за други от бившето му обкръжение. С пазарлъци се уреждало връщането в ДПС на Бахри Юмер, Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов.

Защо? Каква е файдата за управляващата партия в Анкара от този ход? Какво ще спечели ДПС? Какви са дивидентите за турския етнос в България от тънките сметки и странни маньоври?

Важни въпроси, на които нито някой ще отговори, нито може да отговори.

Всъщност, началниците на лицата от трансферния списък „Аман, вземете ги тези отново в ДПС, но да не останат на село!“ трябва да имат обяснение и за друго глождене, за едно друго саморъфане за провала на стратегията за заличаване на ДПС и раждането на големия ДОСТ. А той гласи: Защо „мозъчният тръст“ на ДОСТ от Анкара през Пловдив до София гарантираше, че всичките 7 общински кметове в Кърджали ще тръгнат след Местан, но той бе подкрепен едва от кмет и половина?

В крайна сметка, защо се провали проектът ДОСТ? Разбира се, заради лош кастинг. Събра се дружина, в която преобладаваха тези, които ден и нощ пресмятаха какви пари ще бъдат отпуснати за преодоляване на 4-процентната бариера и какъв е шанса за една предизборна кампания „да си оправя живота“. Парите бяха за 7-8%, а постигнатият резултат – едва 3 на сто.

Луди пари за типове без харизма (в селото на единия от зам.-председателите имаше само 8 гласа за ДОСТ), без качества да поведат хора след себе си, твърде ограничени и като експертиза и познания за да паснат на анкарския фундамент за създаване на лидери в различните сфери на живота.

Тази работа с ДОСТ нямаше как да се случи с доноси, интриги и тактика „Който не е с ДОСТ, е с Фетхуллах Гюлен“, няма как да донесе позитиви. Ако ще към партийната каса да са насочени 20 милиона лева и на заключителния концерт да пее мегазвездата Мустафа Джеджели!

Всъщност, 3-ма от доносниците, „съавтори“ на оня списък със 160 турци от България, на които им бе забранено да влизат в Турция, защото не са преминали в ДОСТ, щяха да се задавят с кюфтетата на приема на турското консулство. Точно както изброените горе лица, които ядоха големите кюфтета с Местан, а сега… само Лютви е виновен!

COMMENTS

WORDPRESS: 0