Кирил Петков се поклони на гроба на Тюркян, лидерите на ПП и ДПС си стиснаха ръцете край чешмата-паметник (видео)

Кирил Петков се поклони на гроба на Тюркян, лидерите на ПП и ДПС си стиснаха ръцете край чешмата-паметник (видео)

24rodopi.bg/Политика Мустафа Карадайъ и Кирил Петков се засякоха в кирковското село Могиляне след възпоменателния митинг в памет на загиналите преди

24rodopi.bg/Политика

Мустафа Карадайъ и Кирил Петков се засякоха в кирковското село Могиляне след възпоменателния митинг в памет на загиналите преди 38 години в протестите срещу насилствената смяна на имената на етническите турци.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ (ПП) и номинираният от партията за премиер академик Николай Денков пристигнаха от среща с избиратели в Кърджали и край чешмата-паметник, носеща името на най-малката жертва на така нар. „Възродителен процес“ – 17-месечната Тюркян, се срещнаха с председателя на ДПС.

„Тук на този площад идвате с 38 години закъснение, ама пак е хубаво. Демокрацията се учи на тези площади“, каза Мустафа Карадайъ.

„Паметта на това малко момиче трябва да покаже, че никога повече такива неща в България не трябва да се случват и единствения начин да го гарантираме всички е като има ред, законност и демокрация“, отговори Кирил Петков. Той и Карадайъ си стиснаха ръцете.

Петков и Денков се поклониха и поднесоха цветя пред гроба на загиналото бебе.

„Идеята е да покажем уважение пред този символ на случвалите се безобразия през предишния режим, обясни бившият премиер.

„Никой няма монопол пред миналото, бъдещето или коя да е етническа група“, каза Кирил Петков. В Кърджали заедно с него бяха активисти на Народна партия „Свобода и достойнство“, водени от Орхан Исмаилов.

ВИДЕО от митинга в Могиляне:

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0