Кирил Петков и Денков при „изселниците на Цветан Цветанов“ край Босфора!?

В Бурса питат: Защо лидерът на „Промяната“ не изпълни обещанието си за 3-ма турци в тяхната парламентарна група 24rodopi.bg/Политика Изселническа ор

В Бурса питат: Защо лидерът на „Промяната“ не изпълни обещанието си за 3-ма турци в тяхната парламентарна група

24rodopi.bg/Политика

Изселническа организация, която бе легитимирана от бившата „дясна ръка“ на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, покани в Истанбул съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и бившия премиер Николай Денков.

Става дума за ръководената от Рафет Улутюрк скромна организация „Бултюрк“, която в различни периоди се прикачваше към предизборни кампании на ДПС, ГЕРБ, десни формации и дори БСП. Дружеството стана популярно у нас покрай посещението на Улутюрк и приятели в Народното събрание по покана на Цветан Цветанов. Това партньорство не донесе очакваните резултати за ГЕРБ в Турция и партньорството бе прекъснато.

Днес Улутюрк е поканил хората от „Промяната“ в Истанбул, като за срещата е съдействал и Зюрфеттин Хаджъоглу, изселнически активист от турския район „Тракия“  който беше в ръководството на партията на Лютви Местан „ДОСТ“.

Друг бурсенски активист на непопулярна организация – Себахаттин Соукпънар, обяви, че в понеделник ще има среща на Кирил Петков и Денков в централата на „Балгьоч“ с български изселници.

Официално няма потвърждение от председателя на сдружението проф.д-р Емин Балкан, но поканен на срещата нашенец споделя, че тя ще е в понеделник от 15.00 часа. От екипа на Балкан пък споделиха, че изселническият елит подкрепя ДПС и всяка среща с друга партия е определяна като „среща с националистическа организация“.

Освен това, с емоционално обръщение на председателя на най-влиятелната изселническа организация – „Балгьоч“ в Бурса, Емин Балкан, нашенците в Турция бяха призовани да гласуват единно за ДПС. По повод 35-годишнината от „Майските събития“ и даденото от Тодор Живков начало на прокуждането на 345 960 етнически турци от България през лятото на 1989 година, проф. д-р Емил Балкан отбелязва проблемите на етноса в момента, сред които високата безработица в смесените региони, емигрирането в Западна Европа и пречките за изучаването на майчин език, и призовава:

„Решаването на проблемите на етническите турци в България е задължение преди всичко на българския парламент.

Начинът да се постигне това е те да имат повече представители в Народното събрание и Европейския парламент и да работят заедно със своите български братя за силна, развита България, без да се накърняват личните им права.

На изборите, които ще се проведат на 9 юни 2024 г., българските турци трябва да защитят своите демократични права и да се съберат под един покрив в единство и солидарност без разделение.

Колкото повече депутати изберем, толкова по-мощен ще бъде гласът ни и толкова по-силно ще можем да изразяваме проблемите си и да намираме решения.

Без да забравяме случилото се с българските турци преди 35 години, най-голямото ни очакване и желание е те да достигнат стандартите, които заслужават по отношение на демократичните права“.

Активисти от „Балгьоч“ споделиха още, че на предишните избори от „Продължаваме промяната“ също имало „флирт“ с изселническата общност, като Кирил Петков обещал поне две от кандидатските листи да бъдат водени от етнически турци. Едната била кърджалийската, но там първи бил вписан Атанас Атанасов, който е бил прокурор по време на „Възродителния процес“. С „възродителен стаж“ според изселниците е и бившият вътрешен министър от „Промяната“ Бойко Рашков.

Ще припомним, че на 26 декември 2022 година в Кърджалийско Кирил Петков и Николай Денков разговаряха със заместник-председателя на IYI parti (Добра партия) Ридван Уз и съветник на лидерката на формацията Мерал Акшенер. На тази среща обещанието на Петков гласи: „Поне 3-ма етнически турци ще бъдат на избираеми места в големи избирателни райони“. Това обещание остана неизпълнено.

В „Балгьоч“ ще посрещнат представители на всяка българска партия, която почука на вратата, казаха активисти. Освен „Продължаваме промяната“, среща е поискана и от „Има такъв народ“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0