Килограми, стрес – 30 от 100 души са с диабет!

Все повече заболели в региона 24rodopi.bg/Общество/Регион 30 на 100 души в региона са с диабет. Наблюдава се трайно повишение на заболелите в ре

Все повече заболели в региона

24rodopi.bg/Общество/Регион

30 на 100 души в региона са с диабет. Наблюдава се трайно повишение на заболелите в региона на Източните Родопи.

Това сочат наблюденията на ендокринолози в Кърджали на база ефективния мониторинг, който се провежда, модерната апаратура и лабораторните изследвания.

Основните причини пък са наднорменото тегло, стресът, неправилното хранене, както и придружаващи заболявания.

„Много е важно хората да си правят изследвания редовно. Поне веднъж на 6 месеца, за да не се изгуби т.нар. „златен период“, тоест преддиабетното състояние, когато мерките са много по-успешни“, коментира за 24rodopi.com ендокринологът д-р Абдул Илах Абдулазиз. Неговият съвет е да се използва йодирана сол, да се набавя за организма витамин К 2, който се намира в телешкото месо, гъшия дроб, морската риба.

„Диабетът не само за региона, но и за страната, добива размери на ендемия. Изследванията стават много бързо и лесно, но те трябва да се правят често. Прихванат в началото, диабетът лесно може да се победи. За жалост, откриваме го късно. Едни от признаците са отпадналост, липса на сили, болки в краката“, казва д-р Абдулазиз.

Диабетът е един от основните фактори за инсулти и инфаркти.

COMMENTS

WORDPRESS: 0