Кърджали в Топ 5 по увеличен брой на жилища за последните 10 години

Кърджали в Топ 5 по увеличен брой на жилища за последните 10 години

24rodopi.bg/Регион/Общество Общият брой на жилищата в страната за последните 10 години нараства с над 100 хиляди, или с 2,6%, и достига 4 милиона, по

24rodopi.bg/Регион/Общество

Общият брой на жилищата в страната за последните 10 години нараства с над 100 хиляди, или с 2,6%, и достига 4 милиона, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Но има голяма разлика между градовете и селата. Жилищата в градовете се увеличават с 3,6% до 2,67 млн., а в селата нарастват само с 0,8% и достигат 1,33 млн. Причината за това е по-активното строителство в големите градове. През последните години се повиши интересът и към селата. Много хора купуват селски къщи, но се насочват предимно към годни за обитаване имоти или нуждаещи се от малък ремонт, отбелязва всекидневникът „Труд“.

Най-активно е строителството в област Варна, показват данните на НСИ. За 10 години жилищата в морската област са нараснали с над 23,7 хил., или с 9,7% до близо 270 хил. На второ място е област Бургас, където съществуващите жилища са се увеличили с 21,7 хил., или с 8 на сто, и вече са близо 295 хил. Това е повече отколкото са жилищата в област Варна. Областите Варна и Бургас се развиват добре заради морето. През последните години все повече българи искат да имат дом близо до морето. Освен това добре се развива и туризмът. Всички това води до ръст на строителството.

На трето място по строителството на нови къщи и апартаменти е столицата. В София жилищата са нараснали с 12,1 хил. през последните 10 години и вече надминават 620 хил., показват данните на НСИ. Това е близо два пъти повече отколкото са апартаментите и къщите в областите Пловдив (330 хил.), Бургас и Варна.

На четвърто място по активно строителство се нарежда област Пловдив, където жилищата нарастват с над 10,5 хил., или с 3,3% за 10 години. Челната петица се допълва от област Кърджали, където къщите и апартаментите се увеличават с 3,5 хил., или с 4,7% и достигат 78 хиляди.

COMMENTS

WORDPRESS: 0