Кърджали помага на бедстващите край морето, мобилизиран е хидромоторен модул

Кърджали помага на бедстващите край морето, мобилизиран е хидромоторен модул

24rodopi.bg/Общество Хидромоторен модул на кърджалийската „Пожарна безопасност и защита на населението“ се използва за източване на вода от наводнени

24rodopi.bg/Общество

Хидромоторен модул на кърджалийската „Пожарна безопасност и защита на населението“ се използва за източване на вода от наводнени терени край морето.

Официалното съобщение бедствието в населени места край морето:

На 05.09.2023 г. около 09:15 часа в област Бургас започва да вали пороен дъжд. Най-големи  количества валежи са паднали в община Царево – Лозенец, Варвара, къмпинг „Арапя“ и „Нестинарка“. В ОЦ при РДПБЗН Бургас са получени над 250 сигнала за наводнени къщи, хотели и инфраструктура. Затворен за движение е главния път между Царево и Синеморец. Преминаването става само с високопроходими автомобили и техника. Голяма част от реките са излезли от коритата си. Разрушени са мостове при Ахтопол, Варвара и между новия и стария град на Царево. Автомобили и каравани са отнесени от придошлата вода в морето, а други са потопени под вода. Количеството на падналите валежи е над 300 л/кв.м. В община Царево бяха задействани сирените за оповестяване на населението.

По информация на областна администрация, язовир „Хаджи Яни“ и язовирът на р. Патурнашка преливат през стената. На място бяха предислоцирани хидромоторни модули от РДПБЗН Кърджали и РДПБЗН Стара Загора, които след източване намалиха обема им.

Към 13:00 ч. валежите в областта намаляха. Наредена беше евакуация на хората от засегнатите места, като евакуирани бяха над 130 души. Има информация за 2 жертви.

В сутрешните часове на 06.09.2023 г. дейностите по отстраняване последствията от бедствието продължават, като ще започне отводняване на хотели и жилищни сгради.

COMMENTS

WORDPRESS: 0