Кърджали – малко жители, много нови жилища

Кърджали – малко жители, много нови жилища

24rodopi.bg/Кърджали Строителството на жилища в България продължава да набира скорост. През 2021 г. спрямо 2020 г. по данни на Националния статистиче

24rodopi.bg/Кърджали

Строителството на жилища в България продължава да набира скорост. През 2021 г. спрямо 2020 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ) издадените разрешения за нови сгради са с една пета повече, квадратура им (РЗП) е с една четвърт по-голяма, а предвидените нови жилища са с ръст една трета.

Това е естествена последица от покачването на цените. Показва също, че са планирани повече големи сгради с по-малки жилища в сравнение с годината по-рано.

„Донякъде изненадва област Кърджали. По брой жители при новото преброяване тя е 14-та в страната със 129 709 души. В същото време по мащаб на строителната инициатива се класира седма, веднага след шестте големи области в страната. Възможно обяснение е, че там вероятно купуват и български граждани от Турция“, пише „Капитал“.

Броят на разрешителните в Кърджали нараства с 22%, а на жилищата и тяхната РЗП – само с 3-4%. Това означава, че има много разрешителни за къщи. От друга страна, фактът, че на едно разрешително се падат средно 7 жилища, и то по 144 кв.м, говори, че къщите ще са много големи, а освен това ще се строят и още големи жилищни блокове. Вече започнатите сгради в областта са под 100, което е малко на общия фон. Но всяка от тях е средно с по 9 жилища, всяко по 150 квадрата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0