Кърджали изпреварва Хасково и Смолян с по-висока добавена стойност на човек от населението

Кърджали изпреварва Хасково и Смолян с по-висока добавена стойност на човек от населението

24rodopi.bg/Регион Кърджали е област с по-висока добавена стойност на човек от населението в сравнение със съседните Хасково и Смолян, сочат последни

24rodopi.bg/Регион

Кърджали е област с по-висока добавена стойност на човек от населението в сравнение със съседните Хасково и Смолян, сочат последните данни на Националния статистически институт.

„Неравномерното разпределение на БВП на човек от населението ясно показва голямата разлика между столицата и всички останали области. През 2021 г. в София (столица) той е 45 хил. лв. – това е единствената област, чийто относителен БВП е по-висок от средната за страната стойност (20,2 хил. лв. на човек). С близки до средния БВП се нареждат Стара Загора (20,2 хил. лв. на човек), София (19,3 хил. лв. на човек) и Варна (17,9 хил. лв. на човек). Известни размествания обаче има в дъното на класацията, като с най-ниска степен на икономическо развитие в страната вече е област Хасково (9,8 хил. лв. на човек), следвана от Силистра (10 хил. лв. на човек) и Сливен (10,5 хил. лв. на човек). Разликите между по-слабо развитите области са относително малки, като цели 17 области са с БВП на човек от населението под 13 хил. лева“, обобщават от Института за пазарна икономика.

Кърджали заема 16-то място в класацията с 11 725 лева на човек.

Отрасловото разпределение показва, че в област Кърджали индустрията изпреварва услугите и селското стопанство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0