Кърджали или Благоевград – коя област първа ще се върне в „зелената“ зона?

Кърджали или Благоевград – коя област първа ще се върне в „зелената“ зона?

24rodopi.bg/Общество На 1 март математикът проф. Николай Витанов, който преди година беше член на НОЩ (Национален оперативен щаб за борба с коронавир

24rodopi.bg/Общество

На 1 март математикът проф. Николай Витанов, който преди година беше член на НОЩ (Национален оперативен щаб за борба с коронавируса), но сега се занимава основно с ковид прогнози и PR, „видя“, че до два-три дни Кърджали ще излезе от „жълтата“ зона и ще се върне в „зелената“.

Прогнозите на Витанов за апокалипсис и прочие термини, всяващи страх, не се случиха, което е много хубаво. Също така, на втория ден Кърджали не излезе от „жълтата“ зона, няма да излезе и на третия.

По-интересното е, че област Благоевград най-вероятно ще изпревари Кърджали по пътя към „зелената“ зона.

550,94 е 14-дневната заболяемост на 100 000 души в страната към 0:00 часа на 4 март, в Кърджали – 132 на 100 000, а в Благоевград – 145 на 100 000.

Основните показатели, отчитащи заболеваемостта в Кърджали, продължават движението си надолу, но същото се наблюдава и в Благоевград, която област отчита по-сериозна „крачка“ в тази посока. Област Благоевград беше стигнала до много тревожни стойности (например, на 16 февруари в Благоевград имаше 133 новозаразени, докато в Кърджали бяха 38) и сега параметрите на 14-дневната заболяемост някак си й позволяват по-лесно „да се търкаля“ надолу към добрата новина.

COMMENTS

WORDPRESS: 0